Directes
Ara en la televisió
EMERGENTS

La Generalitat demanarà al TSJCV mantindre l'exigència del certificat covid en restauració i locals d'oci

La comissió interdepartamental té previst reunir-se aquest dijous per a avaluar l'evolució de la pandèmia i concretar les mesures sanitàries a partir del 31 de gener

Una persona mostra el seu certificat covid en un restaurant / Europa Press

La Generalitat vol prorrogar l'obligatorietat del certificat covid per a accedir a restaurants i altres locals d'oci més enllà del 31 de gener, data en què caduca la mesura. Ho ha apuntat aquest dimarts el president, Ximo Puig, que ha manifestat que la "posició inicial" del Consell és "no rebaixar cap de les mesures" que hi ha en vigor actualment. Això implica mantindre l'exigència d'aquest passaport que acredita la pauta de vacunació completa i que la ciutadania ha de presentar per tal de poder entrar en determinats establiments, i també l'ús de la mascareta i la distància social.

Segons ha explicat, aquest mateix dijous es reunirà la comissió interdepartamental per a la prevenció i actuació davant la pandèmia de coronavirus per a analitzar la situació actual i decidir quines mesures s'adoptaran a partir de la setmana que ve. La intenció del govern valencià, en termes generals, és continuar apostant per la que ha sigut la ferramenta estrela de molts executius autonòmics en aquesta última onada de la covid-19 per a intentar controlar la transmissió. Així, Puig ha remarcat que el certificat covid ha ajudat a generar més seguretat en els espais d'oci tancats, a mantindre "una tensió positiva" quant a la prudència davant el virus, i ha animat a la vacunació, gràcies a la qual s'han mitigat les morts per coronavirus. Una mesura, ha dit, que el sector de l'oci valora positivament

Una vegada els tècnics de Salut Pública assenyalen la conveniència de prorrogar la vigència del certificat covid-19, el Consell haurà de tornar a demanar aval al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana per tal de poder implementar la mesura. El document és necessari per a poder accedir a establiments com ara bars, restaurants, locals d'oci nocturn, cinemes o gimnasos. 

Mentre que la propagació del coronavirus comença a perdre força en diverses autonomies, a la Comunitat Valenciana la corba es resisteix a doblegar-se. Aquest dilluns s'ha batut un nou rècord de 57.607 nous casos en un cap de setmana, i només al gener se n'han registrat més de 300.000 entre la població, quasi un terç dels notificats en tota la pandèmia. La incidència acumulada supera la barrera dels 4.000 per cada 100.000 habitants, més de 600 punts per damunt de la mitjana espanyola. "Estem encara enmig de la pandèmia i hem de ser absolutament prudents", ha justificat Puig en donar a conéixer els plans de l'executiu valencià. Tot i l'escalada sostinguda dels contagis, el cap del Consell ha recordat que la situació no és comparable a l'any passat perquè, per aquestes dates, hi havia dotze vegades menys positius però el triple de persones ingressades als hospitals. 

La reducció de les quarantenes, raonable a mitjà termini

Puig, que ha fet declaracions als mitjans després de la constitució del comité d'honor per a la commemoració del quaranté aniversari de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, s'ha mostrat favorable a la reducció a mitjà termini de les quarantenes per la covid-19. Sempre, ha matisat, amb el criteri favorable de les comissions tècniques de salut pública. El president valencià se suma així al debat sobre aquesta qüestió, encara que ha demanat prudència i ha opinat que anirà en funció de com continuen evolucionant els contagis de la variant òmicron.

Ha assegurat que la decisió final ha de quedar subjecta a l'opinió de les comissions tècniques, en concret a la Comissió de Salut Pública, on està representat tant el govern espanyol com totes les comunitats autònomes.

El mes de desembre passat va ser l'última vegada que el Ministeri de Sanitat i les autonomies van abordar la duració de les quarantenes, i a fi de conciliar la cura de la salut amb el manteniment de l'activitat econòmica van decidir reduir-la de deu a set dies, sempre que no hi haja símptomes en els últims tres.

També et pot interessar