Radiografia de l'atenció primària a la Comunitat Valenciana
En plena segona onada de contagis, els centres de salut alerten del perill de col·lapse.
Després de set mesos de combatre el coronavirus i en plena segona onada de contagis, els centres de salut de la Comunitat Valenciana alerten del perill de col·lapse.
Segons els i les professionals de la sanitat valenciana, la deficiència més gran a què s'enfronta el sistema actualment és la manca de personal. De fet, 7 dels 24 departaments de salut tenen una ràtio de targetes sanitàries superior a la recomanada, que és de 1.500. El més saturat és el Departament d'Elx-Crevillent, on la ràtio supera les 1.680 targetes per metge o metgessa.
També falta personal per a atendre els telèfons dels centres de salut, ja que, com va explicar aquest divendres la secretària de la Societat Valenciana de Medicina Familiar, Pilar Valero, en el programa d'À Punt A la Ventura, abans es rebien unes 50 telefonades cada dia i ara se'n reben fins a 300 amb el mateix personal i els mateixos mitjans.
A la falta de personal s'afig la corba ascendent en la pressió hospitalària i a les unitats de cures intensives, que d'ací poc hauran de començar a tractar també els casos de grip i refredats a conseqüència de l'hivern.
Poca confiança en les noves mesures
Les noves mesures anunciades pel president de la Generalitat, Ximo Puig, durant el debat de política general “per a protegir millor la salut pública”, com ara la pròrroga dels contractes a sanitaris fets durant la pandèmia, l'obertura dels centres de salut a la vesprada o la creació d'un nou servei valencià de salut, no convencen tampoc els professionals del sector.
En aquest sentit, el president del Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana, Juan José Tirado, va expressar en A la Ventura aquest divendres la preocupació perquè “es produïsca un augment burocràtic i de personal” quan “el que fa falta ara mateix és personal assistencial*”.
Continua la vaga dels MIR
La vaga que mantenen els metges interns residents (MIR) des de finals del mes de juliol també contribueix a agreujar la pressió que pateix el sistema sanitari i, de moment, els avanços en la negociació no han servit per a desconvocar-la.