Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA

Puc rebre la tercera dosi de reforç si tinc símptomes de covid-19?

Veus expertes resolen els dubtes més freqüents de la vacunació en plena cinquena onada

Punt de vacunació a la Ciutat de les Arts i les Ciències, en una imatge d'arxiu / Rober Solsona (Europa Press)

Un elevat percentatge de la població valenciana va rebre la segona dosi de la vacuna contra la covid-19 fa més de cinc mesos i, en teoria, hauria de rebre la tercera de reforç. Però l’increment de contagis durant una cinquena onada de la pandèmia, que supera ja els tres mesos de durada, fa que moltes persones hagen d’esperar un mes des del diagnòstic per a poder continuar amb la pauta d’immunització.

El protocol establit pel Ministeri de Sanitat marca que s’ha d’esperar un mínim de quatre setmanes per a rebre la tercera dosi de reforç, tot i que veus expertes recomanen esperar tres mesos per a augmentar el període d’immunitat. 

Davant els nombrosos dubtes que hi ha al voltant de la vacunació en aquest moment de la pandèmia, À Punt NTC ha buscat resposta en algunes fonts expertes.

Em puc vacunar si tinc símptomes de covid-19 i done negatiu en test d’antígens? 

Ana Míguez Santillán, del grup de vacunes de la Societat Valenciana de Medicina Preventiva, recomana demorar la inoculació "si es presenta simptomatologia d’infecció activa" i emfasitza que cal fer-ho especialment si és greu, "sobretot la febra". La científica recorda que aquesta és una recomanació general per a tota mena de vacuna. 

L’especialista en medicina preventiva i director d’investigació de Fisabio Salvador Peiró, d’altra banda, matisa que si es té una cita, és millor vacunar-se. Si no, aconsella esperar per a veure com evolucionen els símptomes. En aquesta línia, Ángel Valls, investigador en vacunes de Fisabio, considera oportú aïllar-se de manera preventiva i vacunar-se si s’ha estat dos dies sense símptomes.

És perillós vacunar-se si tens la covid-19, tot i no tindre símptomes? 

No. "El problema de fons és que la vacuna ha d’estimular el sistema immunitari", explica Peiró. Així doncs, l’immunòleg assegura que és millor separar-les en el temps de la infecció, tot i que "no passa res" perquè molta gent s’ha vacunat sense saber que estava contagiada i ha confós els símptomes del coronavirus amb els possibles efectes secundaris de la dosi de reforç. 

Valls remarca que rebre la tercera dosi si tens la covid-19 "no implica més gravetat de la malaltia ni més efectes adversos de la vacuna". El científic detalla que no s’inocula "el virus viu, només una part de la proteïna per a produir la resposta immunitària". 

És aconsellable fer-se un test d’antígens abans de rebre la tercera dosi? 

No. La vacuna, com s’ha detallat adés, no empitjora la simptomatologia de la covid-19. 

Si m’he contagiat en aquesta onada, estic ja immunitzat o cal que em vacune de la tercera dosi? 

La resposta és unànime: sí. Peiró posa l’accent en la importància de posar-se aquesta dosi de reforç, ja que així s’aconsegueix una "immunitat híbrida" que és molt més forta que la que s'obté únicament amb l’administració del vaccí o superant la malaltia.

Valls subratlla que la dosi de reforç augmenta el nombre d'anticossos, "les primeres proteïnes que ens protegeixen", i això millora la resposta a la variant òmicron.

També et pot interessar