Repunten les xifres de la pandèmia: més de 22.000 positius i 334 víctimes a Espanya
La incidèndia acumulada se situa en 224,88 contagis per cada 100.000 habitants
Espanya ha experimentat un important repunt dels indicadors de la pandèmia. El cap de setmana deixa 22.013 positius nous, una xifra que pràcticament duplica la del passat divendres, i la incidència acumulada supera en més de deu punts la de finals de la setmana passada. També repunten significativament les defuncions, s’afigen 334 més al còmput oficial i es trenca la tendència a la baixa de la setmana passada.
Amb les 22.013 noves infeccions, el conjunt del país acumula 1.819.246 contagis des del començament de la crisi sanitària i tot fa pensar que aquesta xifra continuarà escalant durant les pròximes setmanes, perquè la incidència acumulada se situa en 224,88 contagis per cada 100.000 habitants. En només una setmana, aquest indicador ha crescut en més de 31 contagis per cada 100.000 habitants, dilluns passat estava en 193,65.
Quant a les defuncions, la Covid-19 està darrere de 49.260 morts a tot Espanya des del començament de la crisi sanitària, després d’afegir-se’n 334 víctimes més al balanç oficial del Ministeri de Sanitat. Queda així enrere el descens que s’havia experimentat la setmana passada, amb menys de 200 víctimes durant tres dies seguits.
Malgrat l’increment de contagis confirmat pel Ministeri de Sanitat, la pressió hospitalària es manté quasi en els mateixos nivells que la setmana passada al conjunt d’Espanya, amb un 9,4% dels llits hospitalaris ocupats per pacients amb Covid-19, i una cinquena part de les places de les unitats de cures intensives (UCI), el 20% de les disponibles.
D’acord amb les dades del Ministeri, la Comunitat Valenciana es troba per damunt d’aquestes xifres en els dos casos, donat que manté el 13% dels llits hospitalaris ocupats per pacients amb coronavirus i el 24% dels de les UCI.
"Els beneficis de la vacuna superen els riscos"
D'altra banda, i amb relació a la vacuna de Pfizer i BioNTech, a la qual l'Agència Europea del Medicament ha donat llum verda aquest dilluns, María Jesús Lamas, directora de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), ha detallat en una roda de premsa els possibles efectes secundaris que pot tindre.
Mal de cap, cansament, dolor muscular o articular, febra o inflamació al punt on s'ha administrat la injecció són algunes de les reaccions que ha enumerat Lamas i que, segons ha explicat, "són habituals en totes les vacunes, perquè provoquen que l'organisme desenvolupe una resposta immune a un agent extern". Per aquesta raó, Lamas ha defensat que "els beneficis de la vacuna superen els riscos".
No obstant això, María Jesús Lamas ha advertit que encara queden aspectes de la vacuna de Pfizer que cal estudiar, un dels principals és la durada de la immunització. Per a explicar tots aquests detalls l'Agència Espanyola de Medicaments llançarà una campanya informativa en les pròximes setmanes.