Resolem els dubtes sobre la tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19: qui, com i quan

Vora 700.000 valencians i valencianes majors de 70 anys comencen a rebre la dosi de reforç a partir de dimecres juntament amb la vacuna de la grip

Una dona rep la doble injecció contra la grip i la Covid-19 al País Basc
Una dona rep la doble injecció contra la grip i la Covid-19 al País Basc / David Aguilar (Efe)

La població major de 70 anys de la Comunitat Valenciana començarà aquest dimecres a rebre la tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19. Es preveu que aquesta injecció de reforç s'administre a vora set milions de persones septuagenàries i d'edats superiors a Espanya, vora 700.000 de les quals són valencianes. El procediment es farà en moltes comunitats de manera simultània a la vacunació de la grip, ja que la campanya se centra principalment en aquest grup d'edat. Resolem a continuació els principals dubtes sobre aquesta nova fase de la campanya d'immunització contra el coronavirus.

Qui rebrà la tercera dosi?

Amb el debat damunt la taula sobre quant dura la protecció de les vacunes contra la Covid-19 les autoritats sanitàries espanyoles, seguint l'estela d'altres països, han decidit afegir una punxada addicional a les dues dosis administrades fins ara per a reforçar el nivell d'immunitat. De moment, pel que fa a la població general, començaran a rebre la tercera dosi tots els majors de 70 anys, sempre que hagen passat almenys sis mesos des que se'ls va administrar la segona injecció i van completar la pauta vacunal. Segons dades del Ministeri de Sanitat, a la Comunitat Valenciana un total de 724.879 persones de més de 70 anys han rebut la pauta completa de l'antigen. En el cas dels majors de 80 la cobertura és del 100%; 98,6% per al col·lectiu de 70-79 anys.

La comissió de salut pública, organisme responsable de l'estratègia de vacunació a Espanya, ha proposat que el següent grup per a rebre la injecció de record siguen els majors de 65, sempre que hagen passat sis mesos des de la segona dosi i independentment de si reberen una vacuna diferent de Pfizer/BioNTech o Moderna (per exemple, AstraZeneca). Previsiblement la campanya en aquest grup començarà al novembre, després que ho aprove el Consell Interterritorial de Salut.

Quan?

A la Comunitat Valenciana, la tercera dosi per al grup d'edat de 70 anys o més comença a inocular-se aquest dimecres, 27 d'octubre. La Generalitat, com han fet altres governs autonòmics, ha optat per fer coincidir aquesta injecció amb la campanya de la grip estacional. Així, a les persones citades se'ls administraran dues injeccions, una en cada braç.

Quina vacuna s'administrarà?

L'estratègia de vacunació espanyola estableix que poden rebre, en principi, qualsevol de les dues vacunes aprovades a la Unió Europea que estan desenvolupades amb la tecnologia d'ARN missatger: Pfizer i Moderna. La majoria de la població major de 70 anys ha rebut injeccions de Pfizer, la farmacèutica que ha subministrat la quantitat més gran de vials tant a Espanya com a la Comunitat Valenciana —més de la meitat de la població valenciana té la primera dosi d'aquesta vacuna, segons xifres de la Conselleria de Sanitat Universal—. És previsible, per tant, que la majoria de terceres dosis que es punxen siguen de Pfizer.

S'ha de fer alguna cosa per a rebre la vacuna?

La tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19 coincidirà amb la de la grip estacional. Segons ha explicat la Conselleria de Sanitat Universal aquest dimarts en la presentació del dispositiu, les persones interessades a rebre les punxades hauran de contactar telefònicament amb el centre de salut o agafar cita prèvia mitjançant l'aplicació mòbil.

Qui l'ha rebuda ja?

Els majors de 70 són el primer grup que ha perfilat Espanya en l'estratègia de vacunació per a rebre una injecció extra de forma massiva. Tot i això, des de setembre ja s'estan punxant terceres dosis als col·lectius de risc, com ara ancians interns en residències i els grups més vulnerables: persones amb immunodepressió extrema com ara trasplantats o malalts d'esclerosi, pacients oncològics, malalts renals en hemodiàlisi o persones amb síndrome de Down majors de 40 anys, entre d'altres.

Es pot administrar alhora la vacuna de la grip i la tercera contra la Covid?

Tant les veus expertes en immunologia com les autoritats sanitàries recomanen que la dosi extra de la vacuna contra la Covid-19 s'inocule simultàniament amb la de la grip. L'opció, de fet, està ja contemplada en l'estratègia de vacunació. El document puntualitza, això sí, que s'ha de punxar en "llocs anatòmics diferents"; per això se n'administrarà una en cada braç. Aquesta actuació, a més de tindre garanties de seguretat, permetrà aprofitar sinergies i optimitzar els recursos sanitaris disponibles.

Per què cal una tercera dosi?

Ha quedat demostrat que, amb el pas dels mesos, els anticossos proporcionats per la vacuna contra la Covid van disminuint. Per això, és necessari una dosi de record que torne a augmentar les defenses contra el virus. Sobre el que no hi ha consens encara és el nivell d'anticossos que necessita una persona per a previndre un quadre greu de la malaltia. Les veus expertes coincideixen que per a la població jove i sense patologies de base no cal, per ara, aquest reforç addicional. Sí que s'ha avalat, en canvi, per a la població més major o amb el sistema immune afeblit i que presenten més debilitat en el cas d'un hipotètic contagi per coronavirus, inclús si estaven ja vacunades.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha indicat que l'estratègia de vacunació amb la tercera dosi serà "dinàmica" i s'hi aniran incorporant els grups de població que han de rebre-la en funció de l'evidència científica.

El posicionament de l'EMA

Després d'investigar l'assumpte, l'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les sigles angleses) ha conclòs que administrar dosis de reforç de les vacunes de Pfizer i Moderna en la població general major de 18 anys, independentment de l'antigen que se'ls haguera administrat amb anterioritat, és "segur i eficaç" per a augmentar els nivells d'anticossos. El regulador europeu dona llum verda, però deixa la decisió final en mans de les autoritats sanitàries de cada país de la UE.

Apareixerà en el passaport Covid?

La dosi addicional de la vacuna, igual que les anteriors, apareixerà reflectida en el certificat de vacunació que expedeix la Unió Europea per a facilitar la mobilitat en l'espai comunitari.

I què passa amb els vacunats amb Janssen?

La Comissió de Salut Pública ha aprovat aquest dimarts una dosi de reforç per a les persones a les quals es va administrar la monodosi de la farmacèutica Janssen, de Johnson&Johnson. Són vora 213.000 valencians i valencianes i al voltant de dos milions de persones en tot Espanya. Ara se'ls punxarà la segona dosi amb Pfizer o Moderna, després de concloure que l'eficàcia de la fórmula de Janssen baixa més ràpidament amb el temps. Diferents estudis han demostrat que la protecció d'aquest antigen —basada en tecnologia d'adenovirus— pot arribar a ser fins a un 30% menor a la de les que empren l'ARN missatger.

També et pot interessar

stats