Directes
Ara en la televisió
CIUTATS DESAPAREGUDES
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Salut Pública nega indefinició en el protocol de vacunació

La secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, qualifica d’“errada” l’informe de Rafelbunyol.

Imatge de portada: La secretària autonòmica de Salut Pública Isaura Navarro en declaracions a À Punt

La secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, ha negat aquest dimecres en declaracions en À Punt NTC que hi haja indefinició en el protocol de vacunació massiva contra la Covid-19 que acordaren les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat en el Consell Interterritorial de Salut. En resposta a la falta d’“instruccions específiques” sobre què fer amb les dosis sobrants a què al·legava la directora de Salut Pública de l’àrea de València en un informe sobre la vacunació a la residència Verge del Miracle de Rafelbunyol, a què ha tingut accés Les notícies del matí i que ha motivat la destitució de l’alta funcionària, Navarro insisteix que l’estratègia de vacunació “és molt clara quant a l’ordenació dels grups prioritaris”. És un orde, afegeix, del qual “no ens en podem eixir” i que està detallat pas a pas en el document.

Era de compliment obligat, “públic” i “conegut” per tots els departaments sanitaris de la Comunitat Valenciana. Així, la responsable autonòmica de Salut Pública explica que tingueren lloc dues videoconferències prèvies a l’inici de la campanya d’immunització, el 21 i 23 de setembre, a través de la qual la Conselleria de Sanitat va explicar l’estratègia a tots els centres de salut i com s’havia d’ordenar l’administració de les vacunes. Primer, les persones internes i personal sanitari i sociosanitari en residències de majors i de persones amb discapacitats. Després, el personal sanitari de primera línia. Salut Pública va haver de recordar aquestes instruccions en dues ordes enviades als centres de salut el 5 i el 20 de gener.

“No hi ha dosis sobrants”, nega Navarro, amb contundència. El que passa, matisa després, és que cada vial s’ha de gastar en un màxim de sis hores i d’ací es poden extraure fins a sis dosis. Però sempre s’ha de seguir l’ordre establert en l’estratègia de vacunació, que enumera els grups prioritaris. Si falla una persona, s’ha de trobar un altra del mateix col·lectiu vulnerable. Si no és possible, el següent pas és trobar algú d’un altre grup de risc que s’emmarque en la mateixa etapa de vacunació. En cas de no s’aconseguisca, el protocol assenyala que s’ha de subministrar a persones majors de 65 anys amb patologies de risc.

Aquest orde es va incomplir en almenys 62 casos, que la Conselleria de Sanitat investiga actualment. Deu es corresponen amb càrrecs públics, alcaldes i regidors del PSPV i del PPCV que van rebre la primera dosi de la vacuna sense correspondre a cap dels grups prioritaris arreplegats en el protocol. Són un grapat de casos que, a falta que es conega la resolució final dels expedients que establirà si l’actuació va ser correcta o incorrecta, representen el 0,046% de les 149.000 vacunes administrades a la Comunitat Valenciana en el que portem de campanya.

La secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, aquest dimecres

L’informe de Rafelbunyol, una “errada”

Un dels deu polítics en el punt de mira és l’alcalde de Rafelbunyol, que es va inocular el preparat de Pfizer a la residència Verge del Miracle del municipi el mateix dia que va començar la campanya de vacunació, el 27 de desembre. Sobre la decisió, la fins ara directora de Salut Pública de València, Elvira Mensat, ha justificat en un polèmic informe per la falta d’“instruccions específiques” sobre les dosis sobrants, i això li ha costat el càrrec.

La secretària autonòmica ha qualificat aquest document “d’errada” perquè “s’oblida de les recomanacions” indicades als centres de salut en les dues reunions virtuals que mantingueren amb la Conselleria, i ha recordat que no va passar ni per la Direcció General de Salut Publica ni per la secretaria autonòmica del ram. Sobre les persones investigades per haver-se vacunat abans del que tocava, l’opinió d’Isaura Navarro és clara: haurien de dimitir. “És el millor que poden fer per la ciutadania”, ha apuntat. En la mateixa línia s’ha pronunciat també aquest mateix dimecres la consellera de Justícia, Gabriela Bravo.

També et pot interessar