Salvador Peiró (Fisabio): "Òmicron està resultant molt més tranquil·la del que esperàvem"
L'epidemiòleg assessor de la Generalitat adverteix que el final de l'actual onada de coronavirus pot allargar-se més que altres davant l'absència de restriccions i que arribarà, més prompte, per "esgotament" i l'administració de terceres dosis
La Comunitat Valenciana ha deixat arrere la pitjor setmana de la pandèmia fins ara quant a transmissió de covid-19 entre la població amb la incògnita de saber si l'explosió de contagis que ha marcat la cinquena onada —sisena a Espanya— comença a desunflar-se i va quedant a poc a poc arrere, com ja està passant en altres comunitats autònomes. Per a abordar l'escenari epidemiològic en què ens trobem, el pronòstic que ens espera per a les pròximes setmanes i l'impacte de la variant òmicron conversem amb Salvador Peiró, epidemiòleg de Fisabio i una de les veus expertes que assessora el Consell en matèria de coronavirus.
En la darrera setmana hem vist un descens de contagis generalitzat i que es consolida en gran part d'Espanya, a excepció fonamentalment de l'arc mediterrani. A la Comunitat Valenciana la incidència acumulada ha seguit a l'alça aquests dies i divendres tancàvem setmana amb 4.305 casos per cada 100.000 habitants, registre màxim de tota la pandèmia. Què està passant?
No és que estiga pujant, més prompte sembla que hi ha un galimaties en la comunicació de dades. El que passa s'explica principalment pels retards. Si mirem les xifres per data de diagnòstic, veiem que la Comunitat Valenciana ha superat ja el pic de la pandèmia i ara estem baixant, a pesar que un dia puntual apareguen de sobte un grapat de casos de fa dies. Per exemple, dimecres passat 18.000 i l'endemà més de 30.000. Tal com s'estan donant les xifres no s'explica, però quan les analitzem per data de símptomes, les coses comencen ja a tindre sentit.
Aleshores hem arribat ja al pic de la cinquena onada? Quin escenari ens espera els pròxims dies?
Acabem de passar-lo. Però cal tindre en compte que el pic és molta gent contagiant, i molta gent contagiant són molts contagis. Les pròximes setmanes continuarem tenint encara molts positius i la gent infectada començarà a arribar als hospitals i les unitats de cures intensives. Tot i això, sembla que en menor mesura que en la primera fase d'aquesta onada, que barreja les variants delta i òmicron. Tot apunta que aquesta última és més suau i estem notant com es redueixen tant els casos que acaben hospitalitzats com els que arriben a les UCI. El més probable és que com l'onada ha sigut tan enorme, continuarem unes setmanes amb les mateixes xifres de pressió assistencial, estabilitzades entorn de 1.700 i 1.800 pacients en planta i uns 200 en crítics.
Òmicron s'ha convertit en absoluta protagonista de la cinquena onada de la covid-19 i ha marcat un punt d'inflexió. Com ha canviat la dinàmica de la pandèmia?
Òmicron està resultant molt més tranquil·la del que esperàvem en un principi. Contagia tot el món i no li importa si estàs vacunat o no, almenys si ja han passat mesos des de la pauta completa, en aquest sentit té un avantatge enorme sobre delta i a hores d'ara suposa pràcticament més del 90% dels casos. Delta, en canvi, competeix molt malament en vacunats, però sí que funciona molt bé en no vacunats i deixa quadres més greus. Per això la primera part d'aquesta onada ens va donar molts contagis de gent no vacunada, que ocupaven desproporcionadament els hospitals i les UCI. Arribaren a representar dues terceres parts dels pacients en UCI, quan sobre la població total a penes arriben al 10%. Eren poca gent, però que es contagiava molt per l'absència de restriccions i han tingut una proporció enorme de casos greus, ocupant les unitats de crítics de forma desbordant. La situació s'ha anat corregint a poc a poc i cada vegada tenen menys pes simplement perquè s'està esgotant el nombre de no vacunats que no s'ha contagiat. Això està suavitzant la pressió assistencial.
Aquesta onada no caurà per les restriccions, caurà per esgotament de les persones susceptibles i per terceres dosis que estan frenant molt l'avanç d'òmicron
Haurem d'esperar molt per a arribar al final de la cinquena onada?
Estem acostumats fins ara a veure com les onades acaben per les restriccions. Aquesta onada, en canvi, no caurà per restriccions perquè no les estem posant. Caurà per esgotament de les persones susceptibles i per terceres dosis que estan frenant molt l'avanç d'òmicron. El que ocorre és que no ens hem enfrontat mai a un final d'onada sense restriccions, això podria fer que s'allargue molt més del previst o que altres onades. Encara no sabem quina serà la forma d'aquesta onada.
L'establiment de l'obligatorietat de dur la mascareta en exteriors, l'única mesura decretada pel govern espanyol davant la sisena onada de la pandèmia, ha sigut molt qüestionada des de l'àmbit científic. El Congrés l'ha de revisar aquest dimarts per a decidir si la manté o la retira... És ara mateix necessària? Funciona per a frenar els contagis?
El coronavirus es transmet per aerosols i a l'exterior els aerosols es dissipen rapidíssimament, per la qual cosa la mascareta als exteriors sempre ha sigut innecessària. Ben al contrari, en espais interiors és necessària i continua sent-ho, especialment en transport públic o locals amb molta gent.
La mascareta en exteriors sempre ha sigut innecessària
En el carrer, si hi ha puntualment molta aglomeració de persones i estan parades sí que seria interessant portar-la, però és impossible contagiar-se per creuar-se amb algú. Si la gent està circulant no hi ha problema perquè per a infectar-te necessites temps d'exposició. Resulta estrany veure gent en carrers solitaris i amb mascareta només perquè hi ha una norma que els diu que han de dur-la.