Directes
Ara en la televisió
ANIMALADES, UN MÓN BESTIAL
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Sánchez demanarà una nova pròrroga de quinze dies més dimecres que ve

A partir del dilluns 4 serà obligatori l'ús de mascaretes en el transport públic.

VÍDEO | Sánchez demanarà una nova pròrroga de quinze dies més dimecres que ve

El president de govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que dimecres que ve demanarà una nova pròrroga de l'estat d'alarma, de quinze dies més, al Congrés.

Tot i que, amb prudència, es pot afirmar que les corbes del virus "baixen setmana a setmana", no ens podem permetre abaixar la guàrdia i cal allargar l'estat d'alarma per a no llançar a perdre tot el que s'ha aconseguit fins ara, ha explicat Sánchez.

El president ha comentat, a més, que a partir de dilluns 4 de maig serà obligatori usar mascaretes en tots els transports públics, i que per això, a partir d'aquell dia, el govern repartirà 6 milions de mascaretes en el transport públic i 7 milions més mitjançant la FEMP.

A més, des de dilluns 4 també els establiments de restauració podran atendre un únic client per cada treballador i amb cita prèvia.

Fons no reembossable de 16.000 euros per a les comunitats autònomes

Sánchez també ha anunciat que destinarà a les comunitats autònomes un fons especial de reconstrucció de 16.000 euros, que serà no reemborsable i sobre el qual donarà tots els detalls demà, en la huitena videoconferència amb els presidents i presidentes autonòmiques. Segons el president del govern, el 2020, les comunitats autonòmes rebran del sistema de finançament autonòmic 7.906,75 milions d’euros més que el 2019, el que respresenta un 7,3%.

Del total dels 16.000 milions no reemborsables, 10.000 es destinaran pal·liar la despesa sanitària, 1.000 a la despesa social i els altres 5.000 ajudaran a contindre la caiguda de l’activitat econòmica. “És un esforç extraordinari de solidaritat territorial, ja que aquest fons no es planeja segons la incidència de la Covid-19, sinó a tot el conjunt de les comunitats autònomes”, ha explicat el cap de l'executiu.

Sánchez també ha anunciat que desbloquejarà una tercera línia d'avals públics de 20.000 milions d'euros per a garantir la liquiditat del teixit productiu davant l'emergència de la crisi econòmica derivada de l'estat d'alarma, que estarà reservada en gran part a les pimes i els autònoms. Aquesta mesura s'aprovarà dimarts que ve en el Consell de Ministres.

Dos anys per tornar on estàvem

Pel que fa a l’abast de la crisi econòmica derivada del coronavirus, el president del govern ha indicat que la senda de creixement sostingut i sòlid que tenia el país abans de la irrupció de la pandèmia es veurà interrompuda i la riquesa nacional caurà fins al 9%. Segons Sánchez, estem en condicions de recuperar la riquesa i l’ocupació en els pròxims dos anys i arribar al 2023 millor del que estàvem a començaments d’any.

Les tres claus per a aconseguir la recuperació són, segons ha destacat el cap de l’executiu, la solidaritat europea, amb un pacte ambiciós i rotund que comprometa tots els països membres, recolzar-se en l'empresariat i en els col·lectius professionals, i la unitat. “Governe qui governe, serà necessària una gran aliança”, ha remarcat el president.

El cinqué país del món en nombre de test

Sánchez ha afirmat que a Espanya ja s’han fet prop de dos milions de test de diagnòstic del coronavirus. “Som el cinqué país del món en nombre de test realitzats”, ha assegurat. En concret, fins al 30 d’abril s’han fet un total d'1.351.130 tests de diagnòstic PCR i 581.325 test d’anticossos, segons les dades facilitades per les comunitats autònomes.

Protecció recíproca

Sánchez ha afirmat que el seu govern ha procurat seguir tres regles: no polemitzar amb ningú, buscar la unitat i escoltar a tot el món. “Els contagis no s’eviten amb polèmiques, el virus no es doblega amb divisió, cap malalt es cura amb insults”, ha dit.

La principal lliçó que ens deixa el virus, en paraules del president, és que “la protecció de cadascú depén de la dels altres. És una protecció recíproca. Tots depenem de tots, en la nostra salut i en el nostre benestar econòmic i social”.

També et pot interessar