Sánchez inicia reunions amb els països del nord d'Europa per a negociar el fons de recuperació

El president espanyol té previst citar-se amb Holanda, Suècia i Alemanya, després que la setmana passada ho fera amb Itàlia i Portugal.

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, a l'esquerra, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez,
El primer ministre italià, Giuseppe Conte, a l'esquerra, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, / Europa Press.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, inicia aquest dilluns un periple europeu per Holanda, Alemanya i Suècia amb l'objectiu de negociar el fons de recuperació europeu i els pressupostos pluriennals de la UE, que seran les bases financeres dels plans de reconstrucció després de la crisi del coronavirus. El consell Europeu es celebrarà durant els dies 17 i 18 de juliol.

El pla va nàixer amb certa controvèrsia per les posicions enfrontades entre els països partidaris de finançar bona part de la recuperació amb deute comunitari –entre els quals estava Espanya– i els que s'oposaven a aquesta possibilitat –amb Holanda al capdavant–, una divisió que encara no s'ha resolt.

Sánchez va iniciar aquesta ronda de contactes preparatoris de la reunió de què s'espera que isca un acord la setmana passada. I ho va fer en dues trobades amb aliats en aquesta negociació, els primers ministres d'Itàlia i Portugal. Aquest dilluns l'Haia és la primera parada de Sánchez, on es veurà amb el primer ministre holandès, Mark Rutte. El dimarts s'entrevistarà amb la cancellera Angela Merkel, en un moment en el qual Alemanya ostenta la presidència de la UE; i finalment, dimecres estarà a Estocolm amb el cap de l'executiu suec, Stefan Löfven.

Espanya serà previsiblement el segon país més beneficiat, després d'Itàlia, en el repartiment del fons –són els dos estats membres més afectats per la pandèmia–. El govern busca que la major part del que perceba Espanya siga a través d'ajudes directes, enfront de la postura dels països anomenats frugals (els Països Baixos, Dinamarca, Àustria i Suècia) que volen imposar condicions severes al repartiment.

La Comissió Europea aposta per combinar un pressupost per als pròxims set anys dotat amb 1,1 bilions d'euros, amb el citat fons de recuperació, que seria de 750.000 milions distribuïts en forma de subvencions (500.000 milions) i préstecs (250.000 milions).

També et pot interessar

stats