Sanitat accelera la logística per a emmagatzemar i administrar la vacuna de Pfizer
Les dosis es traslladaran des dels laboratoris de la farmacèutica a Brussel·les a tres magatzems valencians.
La conselleria de Sanitat Universal prepara la logística per a emmagatzemar i administrar la vacuna de Pfizer contra la Covid-19, les primeres dosis de les quals podrien començar a arribar a Espanya a partir del “4 o 5 de gener”, segons ha avançat aquest dilluns el ministre de Sanitat, Salvador Illa.
La medicació es traslladarà directament dels centres de producció de la vacuna de la farmacèutica a Brussel·les a tres magatzems de la Comunitat Valenciana, un per cada capital de província, des dels quals es distribuirà cap a les àrees de salut de referència. Es farà a demanda de cada centre de salut i per a ordenar aquest repartiment s'emprarà l'agenda de perfils de risc que ja s'ha aplicat en la campanya de vacunació de la grip.
La seqüència l'ha explicada a À Punt el cap de Servei de Promoció de la Salut i Prevenció en Etapes de la Vida, José Antonio Lluch, que és una de les persones encarregades de gestionar aquesta vacunació extraordinària.
L'expert ha destacat que l'agenda de la grip ha demostrat ser una referència “eficaç” per a prioritzar el repartiment i dona per fet que els primers contingents “permetran començar una vacunació important en les persones assignades al principal grup de risc, com el personal i les persones de les residències”.
Lluch assegura que han començat els treballs per a adequar els magatzems valencians de vacunes i proveir-los del material necessari per a garantir les temperatures de conservació de -70 graus que requereix el fàrmac de Pfizer, la primera vacuna que serà avaluada per l'Agència Europea del Medicament.
Cinc dies de marge per a administrar la vacuna
Ha matisat que aquesta temperatura per davall de zero és per a l'emmagatzematge i conservació de la vacuna, però que una vegada descongelada es pot subministrar a temperatures ordinàries d'entre dos i huit graus, durant un màxim de cinc dies.
Sanitat Universal té previst donar una formació específica al personal sanitari que ha d'injectar la solució, tot i que, segons ha especificat Lluch, l'operativa és més convencional que la conservació. “És una vacuna que ha de restituir-se, com altres que ja tenim. Vindrà en multidosi, la qual cosa és menys freqüent, però no hi ha massa complicació per a injectar-la. Només traure la dosi que toca i administrar-la via intramuscular”, ha dit.
Segons el calendari de la Conselleria de Sanitat, el pròxim 29 de desembre l'Agència Europea del Medicament farà l'avaluació de la vacuna de Pfizer, i el 12 de gener revisarà la solució de Moderna. A partir del dictamen de l'Agència es preveu que la Unió Europea n'autoritze la comercialització, que marcarà el punt d'inici de la distribució en cada país.