Sanitat i les autonomies aproven un pla de reacció davant d’una mala evolució de la pandèmia

El document preveu la presa de mesures coordinada si un brot salta entre autonomies abans de declarar un nou estat d’alarma.

Una imatge d'arxiu
Una imatge d'arxiu

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes es reuneixen aquesta vesprada per videoconferència, en una nova convocatòria del Consell Interterritorial de Salut, per a aprovar el Pla de Resposta Precoç en un Escenari de Control de la Pandèmia de Covid-19. El pla contempla les mesures a prendre, moltes d’elles ja en marxa, en cas d’una mala evolució de la pandèmia. Entre altres, quan un brot s’estenga per més d’una comunitat autònoma, Sanitat adoptarà mesures conjuntes com a pas previ a la declaració de l’estat d’alarma.

El pla vol reduir l’impacte de la pandèmia, a partir d’intervencions ràpides, oportunes i eficaces, i preparar les capacitats de les zones afectades pels rebrots amb vista a un increment de la transmissió. La reunió té una especial importància perquè arriba en un moment en què a Espanya hi ha 390 contagis nous al dia, la xifra més alta des del final de l’estat d’alarma. El degoteig de rebrots i la por d’una nova escalada han fet que 12 autonomies marquen l’ús obligatori de la mascareta com a mesura preventiva.

El document que es debat aquest dijous estableix que el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències del Ministeri de Sanitat (CCAES), en coordinació amb l’autonomia, avalue el risc de brots localitzats o increments de la transmissió que comporten l’activació d’una resposta ràpida. Aquesta avaluació tindrà en compte, entre d’altres, l’àmbit territorial; els indicadors relatius a la situació epidemiològica, la capacitat assistencial i de salut pública; l’exposició al risc; les característiques de la població susceptible exposada o la possibilitat d’adoptar mesures de prevenció i control.

Les comunitats autònomes són les que tenen les competències d’actuació en cas de rebrots. Però si el focus passa a una comunitat autònoma veïna, el Ministeri de Sanitat haurà de coordinar-se amb les autonomies per a una resposta prèvia a la declaració de l’estat d’alarma. Les comunitats autònomes hauran d’implantar les mesures que proposa el Ministeri, encara que si afecten un dret fonamental, com la llibertat de moviment, les ha de ratificar la justícia.

També et pot interessar

stats