Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA

Les persones majors de 70 anys rebran una dosi de reforç contra la Covid-19

Aquesta nova dosi s'administrarà juntament amb la de la grip a partir del 25 d'octubre

Una resident rep la tercera dosi de la vacuna / Aerte

La Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat, on estan representades les comunitats autònomes, s’ha reunit aquest dimarts per aprovar l'administració d’una tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19 a la població major de 70 anys.

Una tercera dosi de reforç, que s’administrarà juntament amb la vacuna contra la grip aprofitant que la campanya comença la setmana que ve, tal com havien demanat algunes autonomies. 

Així, les persones majors de 70 anys començaran a rebre la tercera dosi des del 25 d’octubre, però sempre que hagen passat sis mesos des que els va administrar la segona. Una vegada totes hagen sigut vacunades, es començarà amb el grup de majors de 65 anys. 

La decisió ha tirat avant per 12 vots a favor, 5 abstencions i els 2 vots en contra de la Comunitat de Madrid i Galícia. 

El debat sobre la tercera dosi de reforç s’ha obert de manera oficial a Espanya l'endemà del doble dictamen que ha donat l'Agència Europea de Medicaments (EMA). D'una banda, el regulador ha avalat administrar una punxada de reforç de Pfizer a la població general major de 18 anys (el cas de Moderna està en estudi) almenys sis mesos després de completar la pauta. D'una altra, recomana una tercera injecció —en aquest cas independentment que es tracte d'una marca o d'una altra— a persones amb un sistema immunitari debilitat, 28 dies després de la segona dosi, com a mínim. 

Aquest mateix dimarts, l'agència reguladora ha precisat que considera que una dosi de reforç de Pfizer a la població general almenys sis mesos després de la segona és "segura i eficaç", però no pot fer ara per ara "una recomanació ferma sobre quan i per a qui implementar-la".

La Comissió de Salut Pública ha inclòs en l'orde del dia de la reunió convocada a les 16:00 hores la "discussió formal i aprovació, si escau, de l'administració d'una dosi addicional de la vacuna contra la Covid-19 en la cohort d'edat acordada i data a partir de la qual s'iniciarà aquesta vacunació".

Algunes comunitats autònomes aposten per administrar aquesta injecció extra juntament amb la vacuna de la grip, com és el cas de Castella-la Manxa, per a així aprofitar sinergies. El director general de Salut Pública d'aquesta comunitat, Juan Camacho, ha explicat que tornarà a defensar aquesta opció aquest dimarts i que Castella-la Manxa té en aquest moment suficient nombre de vacunes contra la Covid-19 per a tota la població de més de 65 anys de la regió, sense que cap estiga en risc de caducar.

Una vegada s'aprove aquesta dosi de reforç, s'obrin dues opcions: administrar conjuntament les vacunes de la Covid i de la grip com avalen diversos estudis, o fer-ho per separat.

Les autonomies defensores de la primera opció, com és el cas també d'Extremadura i d'Andalusia, argumenten que es podrien "optimitzar" els centres de salut en horari de matí i vesprada per a "agilitar al màxim" la vacunació contra el coronavirus i contra la grip. Consideren, per això, que no són necessaris els grans centres temporals de vacunació massiva, molts dels quals ja s'han desmuntat o estan en procés. A més, es podria vacunar també en residències, en domicilis per als grans dependents i en centres de majors i, fins i tot, en els "auto-Covid". 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha indicat per contra que, en el cas que calguera inocular una tercera dosi a la població major de 65 anys, s'avaluaran totes les possibilitats i, si és necessari reobrir algun dels grans punts de vacunació, "així es farà".

La possibilitat d'una tercera dosi no ha sigut ben rebuda per tots els experts. El químic, viròleg i director del laboratori del Centre Nacional de Biotecnologia, Luis Enjuanes, ha subratllat que "no és ètic" que països del món modern, com ara els Estats Units i altres d'Europa, oferisquen una tercera injecció quan a Àfrica només s'ha vacunat el 2% de la població.

Damunt de la taula de la Comissió de Salut Pública hi ha, a més, altres temes sobre vacunes anti-Covid (encara està pendent la decisió sobre si s'inocula una segona dosi de Janssen) i contra l'herpes zòster, així com el debat sobre l'estratègia de vigilància en Salut Pública.

També et pot interessar