Sanitat qualifica d'"enganyós" el relat d'una infermera anònima que denuncia l'abandó de pacients Covid a l'antiga Fe
La carta parla de morts abandonats durant hores i maltats lligats. La Conselleria sí que admet que es fa ús "de la contenció física per a evitar una possible caiguda o que es retire una via o una sonda"
"Els pacients estan a soles en les habitacions. Per norma general, entres tres vegades si el teu torn és de 12 hores diürnes. Més d'una vegada al pacient li ha passat alguna cosa greu i, per no poder avisar-nos no ho hem sabut. El pacient ha acabat en terra mort." El text és part del relat d'una presumpta infermera de l'antiga Fe de València que s'ha fet viral. El relat ha arribat, com a carta anònima, a xarxes, s'ha compartit per Whatsapp i en redaccions com la d'El Español, que ha publicat la notícia després de parlar amb altres treballadors del centre -destinat a malalts de Covid- i que diuen que "el que descriu sobre com s'està morint la gent s'ajusta al que està passant", segons publica el diari digital. També recull testimonis de sanitaris, sense donar el nom, que donen veracitat a la carta perquè ofereix "detalls molt precisos".
La Conselleria de Sanitat ha emés un comunicat en què afirma que la carta anònima crea un "relat enganyós que qüestiona la tasca i la bona praxi dels professionals de la sanitat valenciana", encara que no entra al detall del contingut. La directora general d'Assistència Sanitària, Mariam García Layunta, ha anunciat que es reserva les accions legals que corresponguen "contra tots els que han donat pàbul a un escrit anònim sense cap mena d'escrúpol".
"Tinc pacients que m'han demanat que els matara, perquè no podien suportar viure en aquestes condicions. Un bon nombre estan nugats. La justificació és que estan desorientats, es lleven la via i no donem l'abast. Però, hi ha alguna cosa més inhumana i desoladora que subjectar una persona dels canells?", continua l'estremidor relat de la infermera, que denuncia un "trauma psicològic".
Des de la Conselleria s'admet l'ús "de la contenció física amb l'objectiu d'evitar una possible caiguda o que es retire una via o una sonda" en pacients de més de 80 anys. En el mateix comunicat, Sanitat confirma que la majoria de malalts ingressats no són lleus, tot i que l'objectiu del centre era descongestionar la pressió assistencial d'altres hospitals atenent precisament aquest tipus de pacient: "en aquests moments hi ha un centenar de pacients, dels quals només un terç són lleus. La immensa majoria són persones de més de 80 anys que, a més, pateixen moltes malalties associades".
Layunta ha posat el focus en el treball de "milers de sanitaris i sanitàries que s'estan deixant la pell per a salvar vides" i ha afegit que fan aquesta tasca "com poden i on poden, a costa de la seua salut, de la vida personal i d'un sacrifici inhumà". La directora general ha emfasitzat que no es mereixen que es publiquen "històries malintencionades, realitats alterades, relats enganyosos, acusacions velades de mala praxis, etc."
El PP demana explicacions a Puig i Barceló
El portaveu de Sanitat del grup parlamentari popular a les Corts, José Juan Zaplana, ha demanat aquest diumenge que tant Puig com Barceló donen explicacions sobre les condicions de l'antiga Fe. Zaplana ha assenyalat que hi ha "sospites" que la situació material dels pacients amb coronavirus "no és la més idònia, com ja va ocórrer amb els hospitals de campanya".
En aquesta línia, el diputat popular ha posat l'accent en el fet que Sanitat, a parer seu, haja reconegut "que es fan servir mitjans de contenció física a persones vulnerables i malalts de Covid amb pneumònia per falta de personal".
Aquesta notícia ha sigut rectificada en titular i text per a incloure una visió més equilibrada dels fets a causa d'una errada en la primera publicació, que només reproduïa la versió de la Conselleria de Sanitat.