Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA

Sanitat Universal i els metges tracten la situació de l'atenció primària

Els facultatius denuncien el col·lapse i reclamen més mitjans materials i un reforç de personal.

Metges d'atenció primària, aquest dilluns, durant la protesta a les portes dels centres de salut

Els metges d'atenció primària de la Comunitat Valenciana han començat a eixir al carrer a protestar per la saturació que viuen als centres de salut a causa de la Covid-19. Després de mesos d’alertar d’una situació insostenible, els facultatius s’han concentrat dilluns a les portes dels seus llocs de treball i davant de la delegació del govern espanyol i de les subdelegacions, repectivament, per reclamar una solució. La Conselleria de Sanitat Universal els ha citat a una reunió aquest dimarts. Els facultatius reclamen més mitjans material i també un reforç de personal per a poder atendre l'increment de pacients. La major pressió durant aquesta etapa de la pandèmia recau sobre els centres d'atenció primària.

María Ángeles Medina, la portaveu dels metges d'atenció primària, ha explicat aquest dilluns a Les notícies del matí que els metges d'atenció primària atenen cada dia més de 60 pacients i fins a 80, quan seria normal que en veieren cada dia 20 o 30. A més, s'han trobat la incomprensió dels pacients que no entenen què està passant als centres de salut i exigeixen una atenció que no poden oferir-los. A més, la "sobrecàrrega" que la Covid-19 ha imposat agreuja el problema, ja que no hi ha prou rastrejadors en tots els departaments ni als centres de salut, per la qual cosa són ells els que han de fer aquesta tasca de rastreig.

Els metges d'atenció primària reclamen, entre altres punts, plantilles amb contractes de qualitat; contingents de 1.500 pacients per metge de família i 900 en pediatria, agendes tancades de 25 pacients en total (telefònica i presencial) i autonomia en la gestió de les agendes per part dels metges. També demanen un pla de xoc per a disposar de més temps arran de les noves tasques que s'han de realitzar, garantir la seguretat dels professionals i pacients amb material homologat contra la Covid-19 i un pla de detecció de serologies fiables.

La metgessa de família Amparo Melchor ha assegurat aquest dilluns que des del començament de la pandèmia "portem un sobreesforç continuat. Empalmem l'hivern passat amb l'estiu, i només hem tingut dues setmanes per a tenir un respir". Melchor ha recalcat que l'atenció primària té unes "plantilles infradotades respecte de les necessitats de la població. Hauria d'haver-hi més metges de família, perquè durant molt de temps no s'ha dotat d'aquests especialistes i els que acabaven se n'anaven fora perquè ací o tenien bons contractes".

El també metge de família Aurelio Duque ha assegurat: “Els dilluns és el dia de més càrrega i habitualment un nombre excessiu de burocràcia: veure una analítica o una radiografia o renovar una recepta de crònics, i això se li pot donar als pacients telemàticament pel correu electrònic o telefònicament. Hi ha una burocràcia útil que cal fer-la, però la burocràcia inútil cal traure-la fora de la consulta per a tindre més temps clínic".

La Generalitat acaba de nomenar María José Lloria com a nova comissionada d’Atenció Primària i Comunitària del Sistema Valencià de Salut. Es tracta d'una nova figura creada per la Conselleria de Sanitat Universal, tal com va anunciar el president, Ximo Puig, durant el debat sobre l’estat de la Comunitat Valenciana dilluns de la setmana passada. Segons Puig, tindrà la missió de "promoure els canvis que requereix la xarxa de salut".

També et pot interessar