Directes
Ara en la televisió
A LA SACA

El sector tauleller posa el focus en Cevisama després de la cancel·lació de Cersaie

La patronal Ascer xifra en 328 milions les pèrdues que ha provocat ja la crisi generada per la Covid-19.

Imatge d'arxiu de la fira de Cersaie, a Bolonya (Itàlia) / Arxiu

El sector tauleller espanyol, concentrat principalment a les comarques del nord, està pendent de què passarà amb la fira Cevisama prevista a Fira València per a la setmana del 8 al 12 de febrer, després que s'haja confirmat la cancel·lació de la fira de Cersaie a Bolonya, gran cita mundial del sector. Els organitzadors italians expliquen que la persistència de l'emergència de salut per la Covid-19 en massa països no els permet "implementar un projecte just que puga garantir la presència d'operadors de tot el món". La pròxima edició se celebrarà del 27 de setembre a l'1 d'octubre de 2021.

La repercussió de no obrir Cersaie a Bolonya és molt gran, ja que és una fira que visiten 120.000 persones. A més, els organitzadors han de tornar els diners als expositors que ja havien pagat. El sector, encara que lamenta que s'ajorne la fira de la ceràmica italiana fins al setembre de 2021, considera la decisió "responsable".

Al voltant d'una dotzena de cites internacionals de primer nivell per a la ceràmica, com ara Mosbuild a Rússia o Covernings als Estats Units, s'han suspés enguany a conseqüència de la pandèmia. De fet, Cevisama es podria convertir enguany en l'única gran trobada del sector, ja que es va celebrar al febrer, justament abans de l'expansió de la malaltia. Ara, totes les mirades estan posades en l'edició del 2021, que s'hauria de celebrar a Fira València al febrer de l'any que ve, però que podria ajornar-se fins al mes de maig.

Més de 300 milions de pèrdues per la pandèmia

La suspensió del certamen italià és un dur colp per al sector ceràmic, per al qual el coronavirus ha suposat ja unes pèrdues de 328 milions d'euros i vora 5.000 treballadors estan en un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO), segons l'Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (Ascer). Només a l'abril la producció va caure un 56% i les seues exportacions van baixar un 38,8%. A més, la facturació s'ha desplomat a l'abril un 45%, la qual cosa equival a 160 milions d'euros, i la demanda ha descendit un 50%. Unes dades que, si es prolonguen diversos mesos, "seran insostenibles per a les empreses", afirmen.

Mesures urgents per ajudar al sector

És per això que la patronal ha traslladat aquesta setmana al govern espanyol un paquet de 45 mesures "urgents" per a la sostenibilitat del sector ceràmic, del qual depenen més de 20.000 famílies de les comarques de Castelló. Aquestes mesures estan agrupades en set blocs: accés a la liquiditat; estímul de la demanda interna i de l'activitat de reforma i rehabilitació; reducció de càrregues administratives i política fiscal; potenciació del paper de la indústria productiva; protecció de l'ocupació dels treballadors; gas, cogeneració i assignació de drets d'emissió, i involucració i compromís de la UE.

També et pot interessar