El sector turístic valencià enceta agost amb cancel·lacions i l’esperança posada en el mercat nacional
Les pèrdues a la Costa Blanca, on el mercat britànic representa el 40%, es calculen en 200 milions d’euros.
A Benidorm, bressol del turisme britànic, el mes d'agost ha arribat acompanyat de cancel·lacions. La quarantena que ha imposat el govern britànic per als viatges procedents d'Espanya, ha esvaït les possibilitats de fer caixa aquest estiu.
L’ocupació hotelera en juliol ha caigut a xifres històriques i ha passat del 90% de l’any passat al 35%, i això que només havien obert el 60% dels hotels. Pel que fa als apartaments turístics, s’han llogat el 40%, mentre que a les viles i xalets l’ocupació s’acosta al 60%.
Per al president d’Aptur, Miguel Ángel Sotillos, “es tracta d’una hecatombe econòmica i social”. De cara a agost, les perspectives no milloren. “Sense el mercat britànic, l’irlandés i el noruec, si tenim obert el 50%, ja serà molt i l’ocupació fregarà el 40%”, pronostica el president d’Hosbec, Toni Mayor.
La decisió al Regne Unit, que aquest dissabte el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, en una entrevista a À Punt Notícies, ha qualificat d’"arbitrària i controvertida”, suposarà perdre entre 200.000 i 300.000 pernoctacions entre agost i setembre i 200 milions d’euros a la Costa Blanca.
L'esperança posada en el turisme nacional
Enmig d’una reactivació de la pandèmia, el turisme nacional és l'única esperança que queda per a salvar aquesta temporada estival. A Gandia, on el turisme internacional representa el 20% de l’ocupació, i el 80% restant és turisme residencial i nacional, l’ocupació hotelera durant el mes de juliol ha sigut del 50% entre setmana i el 70% els caps de setmana.
Tot i que els rebrots de les últimes setmanes i el tancament de l’oci nocturn han suposat un punt d’inflexió, la capital de la Safor afronta agost amb optimisme. Aquest dissabte, l’oci torna a alçar les persianes i les mesures de seguretat són ara encara més exhaustives.
A la ciutat de València, l'impacte dels rebrots i de la quarantena obligatòria al Regne Unit als viatgers procedents d’Espanya també han causat un degoteig de cancel·lacions. Al juliol l’ocupació pot ser molt semblant a la de juny, quan es va situar en un 18,5% a la capital, on el turisme anglés és molt important.
Amb un escenari inèdit, els primers 15 dies de juliol l'ocupació a la província ha tingut una mitjana d'un 35%. Quasi la meitat dels establiments hotelers encara no ha obert des que es va declarar l’estat d’alarma en març.
El turisme d'interior tampoc es deslliura dels efectes de la pandèmia
El turisme d'interior a les comarques del nord tampoc es deslliura dels efectes de pandèmia. En destinacions com Sant Mateu, al Baix Maestrat, aquest primer cap de setmana d’agost la majoria de les cases rurals estan ocupades. A la costa, el mes de juliol ha sigut pitjor de l'esperat. Els hotelers confiaven superar el 50% de l'ocupació turística, però només han arribat al 35%. Als pobles de l’interior, els ha anat millor aquest mes, ja que molta gent ha triat aquesta alternativa com l'opció més segura i tranquil·la.
Allargar la campanya fins a l'octubre i les ajudes autonòmiques i estatals són l'esperança per a salvar la temporada. Molta gent ha triat aquesta alternativa com l'opció més segura i tranquil·la. Agost comença amb por a noves cancel·lacions si continuen els rebrots.