Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
UNA HABITACIÓ PRÒPIA T3 (reemissió)

El Sindicat d'Infermeria denuncia Espanya davant la UE per la falta de material protector

Afirmen que s'ha atemptat contra professionals, pacients i familiars per “exposar-los de manera continuada” al coronavirus sense protecció.

Imatge d'arxiu

El Sindicat d'Infermeria, Satse, ha presentat una denúncia davant l'Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea contra l'estat espanyol. Segons ha avançat a la ràdio d'À Punt la secretària general del sindicat a la Comunitat Valenciana, Mari Luz Gascó, “s'han vulnerat els drets fonamentals” dels infermers i les infermeres perquè no se'ls ha proporcionat el material de protecció adequat per a tractar els pacients infectats de coronavirus. Segons dades oficials d'aquest dimarts, només a la Comunitat Valenciana hi ha 892 professionals de la sanitat infectats.

El sindicat considera que s'ha atemptat de forma “molt greu” contra el dret a la salut i la integritat física i psíquica dels professionals sanitaris, però també dels pacients, familiars i companys de treball per “exposar-los de manera continuada” al coronavirus sense protecció, segons ha denunciat Gascó. A més, ha afegit que part del material que ha arribat “està caducat, amb mascaretes amb gomes que es trenquen i que no són del material adequat per a aquesta mena de pandèmia”.

Al parer de Satse, el govern espanyol no ha actuat amb la diligència necessària davant la “gravíssima situació sanitària” i tampoc ha dut a terme les accions adequades “amb urgència i previsió” per a protegir els professionals amb els equips necessaris.

Denuncien falta de previsió quan “se sabia des de gener que era necessari”

En la denúncia, el sindicat concreta que Espanya ha dictat normes sobre com han de ser els equips de protecció davant el coronavirus, quins requisits han de contindre o com han de ser, però no ha sigut fins al març quan ha realitzat les gestions per a proveir del material necessari, “a pesar que des de gener sabia que era necessari”. Així mateix, subratlla que no va ser fins al 14 de març quan es va decretar l'estat d'alarma i fins al 24 no es va formalitzar un contracte de compra de material sanitari.

2.400 sanitaris estan en quarantena

El sindicat Satse afirma que hui en dia “encara no tenen tot el material al 100%” perquè tots els professionals sanitaris puguen equipar-se. Segons ha explicat Gascó, el personal sanitari està treballant amb un gran nivell d’estrés, torns de 12 hores i sense els elements de protecció adequats. “Molts companys es preparen ells les mascaretes, les reutilitzen durant sis dies o llaven les bates amb lleixiu i les tenen assecant-se als pàrquings”, cita com a exemples per a denunciar la dramàtica situació.

A més dels 892 professionals sanitaris que han donat positiu a la Comunitat Valenciana, Mari Luz Gascó ha assenyalat que n’hi ha 2.400 més en quarantena que s’han de substituir. Les borses de 2016 i 2017 s'ha esgotat i hauran de recórrer a altres professionals”.

Satse reclama a la Unió Europea que depure les oportunes responsabilitats pels danys i perjuís ocasionats, i exigisca a l'estat espanyol que procedisca amb caràcter imminent a dotar de les mesures de seguretat necessàries els professionals sanitaris.

També et pot interessar