Sis noves víctimes mortals i 576 positius en 24 hores a la Comunitat Valenciana
El virus perd força al nord i al sud del territori, però els contagis augmenten un 16% al centre aquesta setmana.
La incidència del coronavirus a la Comunitat Valenciana en la segona onada continua relativament estable, tot i que la setmana acaba amb un repunt en els contagis notificats, especialment a la província de València, i els casos actius a tot el territori. Segons l'actualització que ha fet aquest divendres la Conselleria de Sanitat Universal, a hores d'ara hi ha 5.651 valencians i valencianes infectats de Covid-19, després que s'hagen diagnosticat 576 nous contagis. Són 23 infeccions actives més que dijous i 120 més que divendres passat, però durant el mes d'octubre tot el territori s'ha mantingut per sota dels més de 7.000 casos que arribaren a registrar-se a mitjans de setembre, durant el pic teòric de la segona onada. Des que va començar la crisi sanitària, Salut Pública ha diagnosticat 45.271 persones amb Covid-19 mitjançant PCR.
Tant a les comarques del nord com del sud han experimentat una tònica decreixent en els positius diaris detectats en els últims cinc dies. És a les del centre on la incidència ha augmentat de manera més clara, un 16,4% respecte a fa set dies: entre dilluns i divendres de la setmana passada es diagnosticaren 1.303 casos, 200 menys que durant la mateixa franja d’aquesta setmana (1.517). La província de València concentra en l'últim balanç diari el 54% dels nous positius (316). Precisament són dues comarques d'aquesta província, València i l'Horta, les que tenen a hores d'ara els dos focus de contagi més importants del territori: el macrobrot universitari originat arran d'una festa eivissenca al col·legi major Galileo Galilei de València (168 contagis) i el brot a la residència d'ancians Savia del Puig de Santa Maria (132).
Sis persones més han perdut la vida l'últim dia diagnosticades amb el virus, dues en cada província, tot i que la Conselleria no especifica si les defuncions han ocorregut als centres de majors. Respecte a la setmana passada, la xifra de morts continua estable: se n'han registrat 32 entre dilluns i divendres, davant les 31 notificades en el mateix període set dies abans. En termes globals, la pandèmia deixa ja una factura de 1.688 víctimes mortals en terres valencianes.
La pressió hospitalària ha augmentat progressivament vora un 6% des de la setmana passada: aquest divendres hi ha 426 persones ingressades per Covid-19, davant les 402 que ho estaven fa set dies. Tot i això, els hospitals valencians encara no s'acosten als nivells registrats a mitjans de setembre, quan hi havia més de 500 pacients ingressats. Les unitats de cures intensives (UCI) acaben la setmana amb 74 llits ocupats, una xifra ja registrada cap a finals de setembre.
Des de l'última actualització, Sanitat Universal ha donat 562 altes a pacients amb coronavirus. El total de persones curades durant la crisi sanitària arriba ja a 47.560.
Set brots a les comarques del nord
La Conselleria encapçalada per Ana Barceló comptabilitza setze nous brots, set localitzats a les comarques del nord i cap d’aquests amb més de deu persones.
A Onda s'han detectat dos focus, de quatre contagis i origen laboral i social, respectivament. El virus continua propagant-se en aquest municipi de la Plana Baixa, que encapçala el rànquing de contagis de la Comunitat Valenciana en els últims quatre dies i ja presenta una incidència de 502 casos per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies, segons les dades actualitzades per municipis.
També s'han detectat tres brots a Castelló de la Plana, un dels quals és, amb deu infeccions, el més nombrós de la jornada. La Vall d'Uixò i les Coves de Vinromà són els altres dos municipis del nord valencià que han registrat brots aquest divendres (de 3 i 4 positius).
Més al centre, a Caudete de las Fuentes s'ha identificat un brot social de sis casos. L'escassa població d'aquest municipi, amb només 700 persones censades, provoca que la incidència acumulada en els últims catorze dies s'hi haja disparat i arribe als 1.000 casos per cada 100.000 habitants.