Directes
Ara en la televisió
TRESORS AMB HISTÒRIA
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

El tabaquisme, factor de risc "molt probable" en l'augment de la gravetat de la Covid-19

Una investigació britànica pionera a combinar dades d'observació i genètiques conclou que consumir tabac habitualment incrementa el risc d'ingrés hospitalari i mort en cas d'infecció

Imatge d'arxiu d'un home fumant / À Punt NTC

Fumar habitualment representa un factor de risc que "molt probablement" empitjora la gravetat de la Covid-19 en cas de contagi i el risc de mort associat a la malaltia. És la conclusió que apunta un estudi publicat per Thorax, del grup British Medical Journal, que combina dades d'observació i genètiques per a explorar la relació entre ambdós conjunts.

La investigació és rellevant perquè és la primera que empra aquests dos tipus de dades. En l'inici de la pandèmia alguns estudis havien suggerit una menor prevalença de persones fumadores actives entre les hospitalitzades per Covid-19. Uns altres, però, assenyalaven el contrari, que el tabac era un factor de risc. No obstant això, la majoria d'investigacions eren de tipus observacional i permetien establir un efecte causal entre tots dos aspectes, com sí que s'ha fet ara en combinar dades d'observació amb altres de genètiques. Els resultats "suggereixen clarament que el tabaquisme està relacionat amb el risc de patir Covid greu", apunta l'autora principal de l'estudi Asley Clift, de la Universitat d'Oxford.

Igual que el tabaquisme incrementa el risc de patir malalties cardíaques, diferents tipus de càncer i altres afeccions, "sembla que ocorre el mateix amb la Covid. Així que ara podria ser un moment tan bo com qualsevol altre per a deixar de fumar", agrega Clift en un comunicat.

L'equip de la recerca va usar dades relatives a 421.469 persones registrades en el Biobanc del Regne Unit i que cobrien un període entre gener i agost del 2020. A més, es disposava del seu perfil genètic. La investigació es va basar en els registres d'atenció primària, els resultats de les proves de Covid-19, les dades d'ingressos hospitalaris i els certificats de defunció per a buscar associacions entre el tabaquisme i la gravetat de la infecció.

Durant el període d'estudi, 13.446 persones (3,2% de la mostra) es van sotmetre a una prova PCR, de les quals 1.649 (0,4%) van resultar positives; 968 (0,2%) van requerir ingrés hospitalari i 444 (0,1%) van morir a conseqüència de la infecció.

La majoria (59%) dels participants no havia fumat mai; més d'un terç (37%) eren exfumadors i només el 4% eren fumadors. Entre aquest últim grup, la majoria (71%) ho eren lleugers o moderats (d'un a 19 cigarrets al dia) i 29% empedrits (més de 20 al dia). En comparació amb les persones que mai havien fumat, les fumadores tenien un 80% més de probabilitats de ser ingressades a l'hospital i una probabilitat significativament més alta de morir per Covid-19.

Els investigadors, a través de l'aleatorització mendeliana —tècnica que empra variants genètiques com a substitutes d'un factor de risc concret— avaluaren si una predisposició genètica al tabaquisme i al consum excessiu de tabac podria tindre un paper en la gravetat de la Covid-19 entre 281.105 participants que vivien a Anglaterra. Això va revelar que la predisposició genètica al tabaquisme s'associava a un risc un 45% major d'infecció i un 60% major d'ingrés hospitalari per Covid-19.

A més, va demostrar que una predisposició genètica a fumar més intensament s'associava amb un risc d'infecció de més del doble; un risc d'ingrés hospitalari cinc vegades més alt; i un risc de mort pel virus de deu vegades més.

"La idea que fumar tabac puga protegir contra la Covid-19 sempre va ser improbable", conclouen els doctors Anthony Laverty i Christopher Millet, de l'Imperial College de Londres, en un editorial vinculat a la publicació de la investigació.

També et pot interessar