La taxa de reproducció confirma que el pont de desembre ha accelerat l’epidèmia
El dia 10, cada 100 positius valencians contagiaven unes altres 102 persones, segons les últimes dades.
Els temors es confirmen. El pont de desembre ha tingut un impacte definitiu en l’impuls de la propagació del coronavirus que estem vivint des de fa dies, molt especialment des del 14 de desembre.
Segons l’última actualització de l’Institut Carlos III, la taxa de reproducció del patogen en la Comunitat Valenciana va superar la barrera de l’1 el dijous 10, 48 hores després d’acabar el pont. Aquell dia, cada 100 positius contagiaven unes altres 102 persones, és a dir, l’epidèmia ja creixia sense control. I el dibuix de la corba és ascendent des d’aleshores.
Això pel que fa a tot el País Valencià, perquè per territoris la velocitat de propagació del virus, que és el que mesura la taxa de reproducció, és sensiblement diferent. La de Castelló és 1,16, la d’Alacant 1,06 i la de València 0,97. Dit d’una altra manera, com menys població més contagis.
Són dades, això sí, provisionals. Actualitzades, de moment, fins al 10 de desembre i que encara poden patir modificacions. Com a advertiment metodològic, l’Institut Carlos III diu que es tracta d’estimacions que s’actualitzen a mesura que segueixen recollint informació. Ara bé, la pràctica demostra que quasi sempre aquestes actualitzacions acaben elevant encara més els registres provisionals. Per tant, cal esperar que les xifres empitjoren.
Entre les 5 pitjors autonomies
Comparats amb la resta d’Espanya, la Comunitat Valenciana és una de les cinc autonomies on la taxa de reproducció està per damunt de l’1. Només ens avancen les Illes Balears (1,07), Madrid (1,07), Catalunya (1,05) i Extremadura (1,05). N'hi ha dues, les Canàries i Galícia, que estan just en l’1, això és, la propagació del virus està estabilitzada, ni puja ni baixa. En el conjunt de l’estat espanyol l’índex és el mateix que el de la província de València: 0,97.
Entre la comunitat científica hi ha consens a l’hora d’estimar que l’impacte de qualsevol mesura epidemiològica, o d’un canvi substancial en la mobilitat i la interacció social, es comença a notar entre 10 i 15 dies després que es produïsca. Això vol dir que les dades de contagis que la Conselleria de Sanitat Universal va notificar aquest dissabte són ja conseqüència del que va passar entre el 6 i el 8 desembre, però que els efectes directes encara s’allargaran fins a les portes de Nadal. De la seua intensitat dependrà que les conseqüències últimes s’estenguen encara molt més en el temps.