La tornada a l'escola després de Nadal serà presencial i en les dates previstes

El govern espanyol i les autonomies es reuneixen per a perfilar el protocol que guiarà el retorn a les aules dilluns que ve, 10 de gener

Les escoles i els instituts resisteixen l'envit de la pandèmia
Imatge d'arxiu d'una classe / À Punt NTC

El curs escolar es reprendrà després de les festes de Nadal dilluns vinent, 10 de gener, sense grans canvis respecte del trimestre anterior i de manera presencial. Almenys eixa és la intenció tant del govern espanyol com les comunitats autònomes en les hores prèvies a les tres reunions previstes aquest dimarts, en la qual es perfilarà la tornada a classe de quasi deu milions d'estudiants en tot l'Estat i avaluar l'actual situació epidemiològica que dibuixa la pandèmia. 

Tant els ministeris d'Educació, Universitats i Sanitat com els executius autonòmics, sindicats i famílies comparteixen la idea de garantir la presencialitat en totes les etapes i nivells, des d'educació infantil a la universitat, a pesar que la nova variant òmicron continua deixant una allau de contagis a Espanya. La nova onada està trencant tots els registres quant a incidència si bé és cert que l'impacte hospitalari i els índexs de letalitat són molt menors gràcies a les vacunes. L'atenció primària és la que pateix les conseqüències més visibles, fet que ha obligat alguns territoris a prendre mesures per a descongestionar la sobrecàrrega per l'increment de positius entre la ciutadania.

Excepte sorpreses d'última hora, la reunió extraordinària del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, la Conferència Sectorial d'Educació i la Conferència General de Política Universitària decidirà que l'alumnat torne a classe amb total normalitat en la data prevista i en tots els nivells. 

Tenint en compte que cap comunitat autònoma s'oposa al plantejament inicial del govern, la trobada d'aquest dimarts va més encaminada a decidir si es canvien alguns protocols de seguretat a les escoles, com per exemple, augmentant l'ús de la mascareta i la ventilació. També hauran d'acordar si les quarantenes quan hi haja contagis en algun grup s'adaptaran als criteris sanitaris actuals; és a dir, si es rebaixaran de deu a set dies com s'ha establert per a tota la població i si els contactes estrets que estiguen vacunats quedarien exempts d'aïllament. La Comunitat de Madrid ja s'hi ha avançat i ha decidit que, quan als centres educatius apareguen casos esporàdics, no hi haurà quarantenes.

La Confederació Espanyola d'Associacions de Mares i Pares de l'Alumnat (Ceapa), que agrupa unes 12.000 associacions, ha reclamat que es torne a les aules de forma presencial, que es revisen els protocols anticoronavirus i que s'adopten noves mesures. Per la seua banda, la Federació d'Ensenyament de CCOO també aposta per reduir les ràtios a un màxim de 20 estudiants per aula i garantir així la distància interpersonal d'almenys 1,5 metres. El sindicat CSIF, al seu torn, ha exigit reforços de personal, més mesures de prevenció als centres (com els purificadors d'aire), protocols ràpids de detecció de casos i cobrir les baixes del personal afectat pel virus. Per últim, el sindicat valencià STEPV proposa accelerar la vacunació de professionals i alumnat i recuperar totes les proves PCR.

La Comunitat Valenciana ha sigut partidària des del primer moment de la presencialitat en la docència i de mantindre les dates previstes per a tornar a classe, i això és precisament el que defendrà la representació del Consell en la reunió d'aquest dimarts. El conseller d'Educació, Vicent Marzà, va reivindicar la setmana passada que les aules són "espais segurs" i ha assegurat que el seu departament "sempre" seguirà les directrius que marquen les autoritats estatals

El primer trimestre del curs va acabar amb un rècord de brots a les escoles de tot el país, més de 500, encara que les aules confinades a penes superen l'1,6% del total. Al territori valencià hi havia en quarantena 444 classes, l'1,1% del total. Els casos han afectat sobretot alumnes d'infantil i primària, que són els que estan encara sense vacunar. 

Precisament aquest és el col·lectiu que va començar a rebre les primeres dosis pediàtriques de Pfizer el passat 15 de desembre. Actualment, ja s'ha vacunat vora una tercera part dels menors a Espanya d'entre 5 i 12 anys —a la Comunitat Valenciana el percentatge és del 29%— i el govern de Pedro Sánchez espera que al final de gener el col·lectiu sencer haurà rebut la injecció. A més, en l'autonomia valenciana s'ha xafat l'accelerador en els últims dies per a reforçar amb terceres dosis la immunització del personal docent, vacunat amb la doble pauta d'AstraZeneca per ser un dels grups essencials. 

També et pot interessar

stats