El TSJ autoritza el toc de queda en 77 municipis i la limitació de les reunions a 10 persones
Aquestes poblacions tindran restringida la mobilitat nocturna entre la 1:00 i les 6:00 hores fins el 16 d'agost
El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha autoritzat el toc de queda en els 77 municipis que ha sol·licitat el Consell. Així mateix, també ha avalat la limitació a 10 persones de les reunions, tant en l'exterior com en l'interior. Aquestes poblacions tindran limitada la mobilitat nocturna entre la 1:00 i les 6:00 hores, des del 26 de juliol i fins al 16 d'agost. L'aval era necessari perquè restringeix drets fonamentals.
Després d'analitzar la recent sentència del Tribunal Constitucional, el TSJ conclou que aquesta restricció de la mobilitat nocturna no suspén el dret a la lliure circulació sinó que el limita. La resolució destaca el creixement exponencial de contagis, l'augment d'hospitalitzacions, l'expansió de la variant delta del SARS-CoV-2 i la situació pròxima al col·lapse de l'atenció primària.
IIgual que en l'anterior decisió, la sala considera que les mesures són “equilibrades”, perquè tenen “més beneficis per a l'interés general que perjuís”, al mateix temps que compleixen el “juí constitucional de proporcionalitat”.
La resolució compta amb el vot particular discrepant d'un dels magistrats, referit exclusivament a les limitacions a les reunions de persones, i pot ser recorregut en cassació.
El TSJ de la Comunitat Valenciana ha examinat la sentència del Tribunal Constitucional del passat 14 de juliol que declara inconstitucional el confinament general decretat pel govern espanyol amb el primer estat d'alarma en tractar-se d'una suspensió del dret a la lliure circulació.
A diferència d'aquella situació, la Sala entén que el toc de queda no suspén aquell dret sinó que el limita, perquè “únicament compromet cinc hores diàries en franja nocturna (des de la 1:00 a les 6:00 hores)” i “durant les restants 19 hores del dia qualsevol persona té intacta la seua llibertat de circulació per qualsevol lloc”.
A més, “ni tan sols queda tampoc concernit en aquest període nocturn de 5 hores la totalitat de l'àmbit espacial de la comunitat autònoma, ja que la mesura afecta tan sols els municipis més castigats pel virus, i no tota la Comunitat”, precisa.
Segons la resolució, les mesures proposades per la Conselleria de Sanitat Universal compleixen els requisits que fixa per a la seua adopció la recent jurisprudència del Tribunal Suprem, perquè la seua “justificació substantiva […] està a l'altura d'intensitat i extensió de la restricció de drets fonamentals de què es tracta”.
Són mesures necessàries i idònies –assenyala– per a interrompre la propagació del SARS-Cov-2, perquè “concerneixen el marc de les relacions socials i l'oci nocturn no reglat”, que són les principals causes de contagis.
El Tribunal incideix en el judici de necessitat i sosté que no existeixen altres mesures “més moderades per a la consecució del propòsit amb igual eficàcia”.
De fet, la Sala al·ludeix novament a la sentència del Tribunal Constitucional del passat 14 de juliol, segons la qual ha d'enjudiciar-se si la mesura resulta necessària “per no existir una altra menys incisiva en el dret fonamental i d'eficàcia parella”.
“L'experiència pràctica que ara tenim i es posa de manifest en les justificacions de referència és que mesures més laxes que les que ací es tracta no han funcionat correctament”, apunten els magistrats, que citen en suport d'aquesta conclusió un informe de la unitat de la Policia Nacional adscrita a la Comunitat Valenciana aportat al costat de la sol·licitud de la Generalitat.
((Estem treballant per a ampliar aquesta informació))