Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA

El TSJCV avala la no inclusió dels treballadors fixos discontinus en els ERTO

La sentència afecta les cambreres de pis, que se senten desprotegides i demanen ajuda a la Generalitat.

Protesta de les cambreres de pis a Alacant / À Punt

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha avalat que les empreses hoteleres no tenen obligació d'incloure la plantilla fixa discontínua en els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per força major demanats a conseqüència de la crisi sanitària i l'estat d'alarma decretat a Espanya entre els mesos de març i juny.

La Inspecció de Treball i els sindicats van portar als tribunals la demanda contra una cadena hotelera de Benidorm (Marina Baixa) que havia deixat excloses les cambreres de pis fixes discontínues de l'ERTO que havia tramitat en primavera. La resolució judicial no és ferma encara, però considera que no és obligatori que treballadores fixes discontínues, com la majoria de les cambreres de pis dels hotels, estiguen incloses en els ERTO de les empreses en què treballen.

Els seus contractes, simplement, han quedat extingits. Com expliquen des de Devesa y Calvo Abogados, la naturalesa del contracte fixe discontinu permet una desvinculació de l'empresa quan no hi ha activitat "amb independència de si és per una circumstància excepcional per la pandèmia o no", sense que calga incloure'ls en un ERTO per a suspendre eixos contractes.

La sentència, favorable al sector hoteler, també se sosté en el fet que hi ha unes ajudes específiques per als treballadors fixos discontinus, que no han entrat en els ERTO. Subvencions, però, que acabaran el 31 de desembre.

Davant aquesta situació, el col·lectiu afectat se sent desprotegit i demana ajuda a la Generalitat. Lamenten una sentència que senta precedent i veuen com un retrocés als drets adquirits després d'anys de reivindicacions: "Deixa en paper mullat un DOGV del 23 d'abril que va aprovar el Consell en què deia que a les fixes discontínues se'ls havia d'incorporar a l'ERTO segons nomenament", denuncia la portaveu de les Kellys Benidorm, Yolanda García.

La instrucció a què fa referència establia que calia incloure en els expedients sol·licitats per la pandèmia tant els contractes fixos discontinus cridats per l'empresa amb anterioritat a la data d'entrada en vigor del Reial Decret Llei 8/2020, regulador del mecanisme, com als que haurien cridat de no haver-se produït la crisi sanitària de la Covid-19.

Les cambreres de pis temen ara que, amb l'extinció dels seus contractes durant la primavera, han estat consumint la prestació de l'atur però no han generat noves cotitzacions perquè no han treballat durant aquests mesos: "Es trobaran que l'any que ve, quan les criden per a treballar i acaben el contracte, no tindran dret a atur", alerta el col·lectiu.

la Marina Baixa

També et pot interessar