La UE exigeix a AstraZeneca les vacunes signades i que en respecte íntegrament el contracte

La vacuna de Moderna protegeix contra les variants britànica i sud-africana, segons els resultats preliminars.

La comissària europea de Sanitat, Stella Kyriakides
La comissària europea de Sanitat, Stella Kyriakides / John Thys (Efe)

La Comissió Europea (CE) ha augmentat la pressió sobre AstraZeneca després de trobar insuficients les explicacions de la farmacèutica sobre els retards en el lliurament de vacunes. Al mateix temps, ha proposat endurir les restriccions per a les àrees amb més incidència de la Covid-19, la qual cosa afectaria la major part d'Espanya. A la persistència de la tercera onada i l'arribada de variants més contagioses del coronavirus que han motivat les noves restriccions a la mobilitat, s'afigen problemes en la producció i el lliurament de les vacunes en les pròximes setmanes.

Brussel·les ha amenaçat la farmacèutica britànica d'emprendre més "accions" després de trobar insuficients les explicacions sobre els retards que ha donat el president de la companyia, Pascal Soriot, en dues reunions. AstraZeneca va dir divendres que no compliria amb els lliuraments signats i que en les pròximes setmanes la UE rebria considerablement menys dosis que les acordades.

"La Comissió Europea vol saber exactament quantes dosis hanproduït AstraZeneca fins ara i a qui o a on s'han entregat", ha explicat la comissària europea de Sanitat, Stella Kyriakides. "Aquests terminis no són acceptables per a la UE." "La Unió Europea ha finançat el desenvolupament de la vacuna i la producció i vol veure'n el retorn", ha destacat la comissària.

"La UE vol les dosis signades i prefinançades com més prompte millor i que el contracte es respecte íntegrament", ha afegit Kyriakides, que ha recordat que la UE ha destinat en total 2.700 milions d'euros a finançar les farmacèutiques. Brussel·les ha comprat 300 milions de dosis d'aquest laboratori, així com 100 milions de dosis addicionals, suficient per a vacunar a 200 milions de persones, segons la CE.

Kyriakides ha afegit que han sol·licitat a AstraZeneca "una planificació detallada dels lliuraments de vacunes i de quan tindrà lloc la distribució als estats membres". Es convocarà una altra reunió per a dimecres per a continuar discutint l'assumpte.

Restriccions a la mobilitat amb zones roig fosc

La proposta de la Comissió desaconsella tots els viatges "no essencials" i proposa un nou color de risc, roig fosc, per a les regions amb una incidència acumulada superior a 500 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies, per a les quals es podran aplicar protocols addicionals i en la qual entra gran part del territori espanyol. Brussel·les suggereix que a les persones que viatgen des d'aquestes zones se'ls exigisca presentar un test negatiu abans del viatge i guardar quarantena al país de destinació. Segons aquest mapa, Espanya quedaria inclosa en aquesta categoria roig fosc, a excepció de sis comunitats autònomes (Galícia, Astúries, Cantàbria, el País Basc, Navarra i les illes Canàries).

La incidència acumulada mitjana entre els països de la UE i associats a l'Espai Econòmic Europeu és de 453 casos, amb República Txeca al capdavant (1.362), seguida d'Irlanda (1.444), Portugal (1.215), Espanya (804), Lituània (715) i Suècia (668).

La vacuna de Moderna protegeix contra les variants britànica i sud-africana

La farmacèutica Moderna ha assegurat que la seua vacuna contra la Covid-19 genera anticossos "neutralitzadors" de les variants britànica i sud-africana del virus SARS-CoV-2, segons els resultats preliminars de proves clíniques. Els experts de Moderna consideren que amb les noves variants podria ser necessària una tercera injecció, a més de les dues ja recomanades després de les proves clíniques.

La concentració d'anticossos en el cas de la variant britànica no es redueix, mentre que en el cas de la variant sud-africana és sis vegades menor, encara que està per damunt dels nivells necessaris per a oferir protecció. No obstant això, la farmacèutica amb seu a Massachusetts està desenvolupant una variant de la vacuna només per a la soca sud-africana.

L'OMS diu que les vacunes ajudaran a controlar el coronavirus, no a erradicar-lo

Les vacunes contra el coronavirus no serviran per a erradicar la Covid-19, sinó per a reduir la mortalitat i les infeccions greus que acaben en hospitalitzacions, segons ha dit el director d'emergències sanitàries de l'OMS, Mike Ryan. "L'avantatge de la vacuna és que podem disminuir de manera molt important el nombre de morts, els casos greus i l'impacte en la societat en general, i en aquest sentit podríem tornar a una vida normal", ha indicat. L'esperança que la nova malaltia podria desaparéixer amb la vacuna ha quedat arrere per diversos factors, entre els quals hi ha la presència del coronavirus en tants països, la impossibilitat d'aplicar mesures integrals i a llarg termini per a contindre els contagis i el subministrament encara molt limitat de les vacunes.

També et pot interessar

stats