Un any de l'aparició a Wuhan de la misteriosa pneumònia que es va convertir en la Covid-19
Les primeres investigacions sobre la nova malaltia es van fer en secret i l'11 de gener de 2020 Pequín informava l'OMS.
Aquest diumenge es compleix un any des que un equip mèdic de Wuhan, a la Xina, atenia pacients amb un tipus de pneumònia desconeguda. Era el 27 de desembre de 2019. A partir d'aquell dia, el nom d’aquesta ciutat començaria a sonar tot arreu del món, que mirava amb expectació el que passava a la Xina, sense poder intuir el que havia de vindre. Un any després, Wuhan passarà a la història com la ciutat origen de la pandèmia.
En aquells primers dies, però, el règim xinés va intentar amagar el que estava passant i les investigacions sobre la nova malaltia es van fer en secret. No obstant això, abans que acabara l'any la notícia va saltar a les xarxes socials i el 31 de desembre les autoritats xineses reconeixen públicament l'aparició d'una nova malaltia.
L'1 de gener, tancava el mercat de Wuhan, el lloc on, probablement, es va produir el primer contagi, però ja era tard. Pacients que no havien passat mai per allí començaven a arribar també als hospitals i es feia evident que s'estava produint un contagi comunitari. La malaltia es transmetia entre personestransmetia entre persones.
Els científics xinesos van actuar amb molta eficàcia. En pocs dies van saber que es tractava d'un nou coronavirus, van fer la seqüència del genoma i van idear els primers kits de detecció, batejant el nou virus com la Covid-19. Amb la ciutat de Wuhan tancada completament, l'11 de gener Pequín informava l'Organització Mundial de la Salut i procedia a un primer confinament que presagiava el que passaria a la resta del món.
El 13 de gener, es confirmava el primer cas de Covid-19 fora de la Xina, concretament a Tailàndia. En poques setmanes, el virus s'havia estés per tot el planeta i l'11 de març de 2020, l'OMS declarava l'estat de pandèmia global. Un any després, les conseqüències han sigut catastròfiques, amb el món sencer paralitzat per culpa de la pitjor crisi sanitària i econòmica des de la Segona Guerra Mundial.
Una vacuna en temps rècord
Paradoxalment, just un any després d'aquells primers casos, aquest diumenge ha començat la campanya de vacunació contra la Covid-19. L'antídot ha arribat en temps rècord i s'ha convertit en una fita històrica de la ciència, possible gràcies a una coordinació i inversió internacional sense precedents. Tot i això, l'OMS demana no abaixar la guàrdia, ja que les xifres continuen empitjorant.
A hores d'ara hi ha 78 milions d'infectats, el que equival a un 1 per cent de la població mundial i ja són un milió set-centes mil persones les que han perdut la vida a tot el món per la malaltia.