Un estudi coordinat per Bernat Soria redueix la mortalitat dels casos més greus de Covid-19 al 15%
L'investigador explica en primícia al programa 'Al ras', d'À Punt, el treball desenvolupat en 13 malalts de coronavirus.
Un tractament cel·lular desenvolupat i provat per un equip d'investigació espanyol ha demostrat en els primers resultats que redueix la mortalitat dels pacients crítics de coronavirus del 85% al 15%, segons han informat aquest dimecres fonts de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx. L'estudi està coordinat pel valencià Bernat Soria, de l'Institut d'Investigació Sanitària d'Alacant i per Damián García-Olmo, de la Fundació Jiménez Díaz i hi han participat sis universitats i sis hospitals espanyols més. El projecte s'anomena Balmys-19.
Sobre l'estudi ha parlat aquest dimecres en primícia Bernat Sòria, en el programa de la ràdio d'À Punt Al ras. El científic valencià i exministre ha explicat en els micròfons de l'espai públic de comunicació que l'estudi pilot es va desenvolupar durant el mes d'abril passat en 13 malalts molt greus que necessitaven ventilació mecànica. La majoria dels pacients durant el període d’estudi foren desentubats i estan en planta o en sa casa. Soria ha remarcat que la milloria va arribar en alguns casos en 24 hores i en altres era més lenta, "però tots foren en sentit positiu". L’investigador ha remarcat que el tractament és segur. L'investigador també ha comentat que l'estudi entrarà ara en una fase 2, on s'ampliarà l'univers amb 90 malalts.
El medicament cel·lular ha sigut provat en tretze pacients intubats amb ventilació mecànica, i ha demostrat ser eficient per a la millora clínica de casos crítics de covid-19. L'estudi, el més ampli publicat fins al moment en aquestes condicions, ha sigut publicat en la revista The Lancet EClinicalMedicine. Aquesta teràpia avançada es basa en cèl·lules mare amb propietats regeneratives, antiinflamatòries i immunorreguladoras, i es tracta de la primera teràpia cel·lular per a la Covid-19 desenvolupada i produïda íntegrament a Espanya.
"Durant l'estudi pilot es va tractar pacients crítics de coronavirus que no responien a tractaments convencionals amb el medicament cel·lular, compost de cèl·lules mesenquimals estromals al·logèniques en dosis d'1 milió de cèl·lules per quilo de pes en una o diverses dosis", indica la nota de la UMH. Els resultats de l'aplicació en pacients de coronavirus ingressats en UCI es van comparar amb l'evolució clínica i mortalitat de casos similars i s'observa que el tractament cel·lular no produeix reaccions adverses, però sí que comporta una millora clínica i radiològica generalitzada.
La mortalitat dels pacients va disminuir del 70-85% al 15% (2 pacients) i "la majoria de persones tractades amb el medicament cel·lular van ser desintubades durant el període de recollida de dades", agrega l'UMH.
El professor Soria va iniciar la seua investigació sobre l'aplicació de medicaments cel·lulars en la UMH i, posteriorment, en el National University Hospital de Singapur durant l'epidèmia asiàtica de SARS-1 en 2003, on va observar l'intens infiltrat pulmonar en les biòpsies postmortem d'aquests pacients.