Un estudi de la UPV preveu que el pic de la segona onada arribarà al final de novembre

El nombre d'hospitalitzacions continuarà creixent fins als primers dies de desembre i el de morts fins al principi de 2021.

Una persona passeja per un aeroport  (Efe)
Una persona passeja per un aeroport (Efe)

Un estudi de la Universitat Politècnica de València i el del Consell Superior d'Investigacions Científiques preveu que el nombre de contagis de Covid-19 arribarà al pic a Espanya al final de novembre, mentre que el d'hospitalitzacions continuarà creixent fins als primers dies de desembre i el de morts fins al començament de 2021.

Els investigadors han publicat un estudi en el qual, a partir d'un model computacional, simulen quin seria el resultat de l'ús d'antivirals contra la Covid-19 quan les farmàcies en tinguen, i la seua incidència en l'evolució de la pandèmia al nostre país, informa la UPV en un comunicat.

El treball, publicat en la revista Chaos, Solitons & Fractals, conclou que els antivirals ajudarien a reduir significativament la incidència del virus i a evitar un col·lapse del sistema de salut. En l'estudi, els investigadors han desenvolupat un model de xarxa aleatòria computacional per a estudiar la dinàmica de transmissió de la Covid-19 a Espanya, i l'apliquen posteriorment a la simulació de diversos escenaris en els quals es disposaria d'antivirals eficaços, accessibles i barats.

Quatre corbes possibles

L’estudi analitza quina seria l'evolució de la corba de la pandèmia en quatre escenaris diferents, i en el primer simulen la incidència del virus sense disposar d'un antiviral universal, que és la situació actual.

En aquest cas, les xifres que llança el model computacional és que el nombre de contagis continuarà creixent durant novembre, fins a arribar al pic cap a finals d'aquest mes, el nombre d'hospitalitzats continuaria també pujant fins als primers dies de desembre i el de morts per covid fins al començamen de 2021.

En l'estudi, l'equip d'investigadors de la UPV i del CSIC han simulat també la incidència del virus si es disposa ja d'antivirals, a partir de diferents dates i amb diferents taxes de transmissió.

En el primer dels escenaris, en els quals el percentatge de persones que tenen símptomes és baix (15%) i l'efectivitat de l'antiviral també és baixa (35%), el model llança una reducció significativa de més del 50% de les persones hospitalitzades en el pic de casos.

A més, si bé l'efectivitat de l'antiviral redueix significativament el nombre d'hospitalitzacions, també retarda al voltant de 15 dies el màxim i, en conseqüència, la saturació del sistema de salut, afig el treball.

En el segon escenari, l'augment de la taxa de transmissió redueix l'efecte dels antivirals, amb un major risc de saturació hospitalària i en el tercer, els investigadors simulen un escenari amb disponibilitat d'antivirals a curt termini.

D'aquesta manera, el model computacional desenvolupat en l'IMM-UPV mostra que l'ús d'antivirals efectius ajudaria a reduir l'impacte en recursos sanitaris i vides humanes que hi ha hagut fins ara.

De fet, conclou que fins i tot usant antivirals de baixa efectivitat i comunicant la malaltia a un baix percentatge dels nostres contactes, seria possible aconseguir una reducció significativa d'hospitalitzacions i es contribuiria així a evitar una saturació més gran del sistema de salut pública.

També et pot interessar

stats