Directes
Ara en la televisió
HOMENATGES

Un expert que assessora la Generalitat aposta per iniciar la desescalada per les àrees sanitàries menys poblades

Creu que les restriccions es podran alçar quan el sistema sanitari estiga preparat per a detectar ràpidament nous contagis.

El departament de salut del Baix Vinalopó és un dels que menys contagis de coronavirus registra / À Punt

Una desescalada asimètrica, que fins i tot podria atendre els departaments de salut, sempre que el sistema sanitari estiga preparat per a detectar els nous casos de la Covid-19 i la traçabilitat dels contactes del pacient contagiat. És la proposta organitzativa per la qual aposta Ildefonso Hernández, catedràtic de Salut Pública de la Universitat Miguel Hernández d'Elx i un dels tretze experts que assessora la Generalitat en aquesta crisi.

Hernández creu que aquesta fórmula de desescalada podria començar a implantar-se a les àrees sanitàries amb menys densitat de població, en funció de l'evolució, valorar si es pot estendre a altres àrees poblacionals. No obstant això, durant la intervenció en Les notícies de la nit d’À Punt, Ildefonso Hernández ha expressat que aquesta és la seua visió, però després és la Generalitat, amb el vistiplau del govern central, la que haurà de decidir si l’aplica.

Ara bé, l’expert sanitari ha assenyalat que, una vegada iniciada la desescalada, s’ha d’anar amb compte amb les zones que han estat poc castigades pel virus: “Si no hi ha una taxa d’infecció alta, és improbable que hi haja més contagis, però en cas que n'hi haguera, la transmissió seria més perillosa, perquè la població és més susceptible de contraure’l”, ha detallat.

En opinió d’Hernández, “la societat no entén que no hi haja diferències [de restriccions] entre les zones rurals i les d’alta densitat urbana”. Per això veu favorable una desescalada asimètrica.

Apps inviables amb el nostre sistema jurídic

Preguntat per les aplicacions o els instruments que s’han implantat en altres països per a deixar arrere la pandèmia i anar alçant a poc poc les restriccions, com un certificat d'immunitat, una polsera que acredite que hem passat el coronavirus o un codi QR, com fan servir a la Xina, el catedràtic de la Miguel Hernández ha indicat que “difícilment encaixen en la nostra societat, perquè xoquen contra alguns drets fonamentals, com el de la llibertat de moviment o la intimitat”.

En aquest sentit, segons Ildefonso Hernández, aplicacions mòbils o ferramentes semblants són viables a Espanya si són emprades voluntàriament pels usuaris, però mai com una imposició.

També et pot interessar