Directes
Ara en la televisió
SANTA MISSA

Un sistema pioner podrà detectar de manera precoç la Covid-19 en aigües residuals

Es comença a aplicar a València i en les pròximes setmanes s'estendrà a tota la Comunitat Valenciana.

VÍDEO | Un sistema pioner podrà detectar de manera precoç la Covid-19 en aigües residuals

La Generalitat i el CSIC han arribat a un acord amb l’empresa Global Omnium per a posar en marxa un sistema pioner a la Comunitat Valenciana que serveix per a detectar de manera precoç l’evolució de la Covid-19 i poder confirmar si les mesures per a la desescalada funcionen. Es tracta d’una eina estratègica per a obtindre dades reals i contrastades que es posa en marxa des d’aquest dijous.

Fa tres anys, el CSIC i Global Omnium iniciaren un estudi per a detectar el virus de l’hepatitis en les aigües residuals i aquesta experiència es posa ara a disposició de la Generalitat per a la detecció del coronavirus. Es prenen mostres a l’entrada de les depuradores dels ramals i això permet avançar-se als augments de contagis per barris, perquè des que una persona es contagia fins que apareixen els primers símptomes passen 5 dies, però el virus ja es troba en les excrecions. Per tant, aquest mètode serveix per a detectar la Covid-19 de manera anticipada i prendre decisions més encertades. Així ho ha explicat Eugenio Calabuig, president de Global Omnium.

Calabuig i el CSIC posen a disposició de la Generalitat la xarxa i l’experiència adquirida aquests tres anys. La iniciativa ja està en fase d’execució a la ciutat de València i en les pròximes setmanes estarà ja disponible en tota la Comunitat Valenciana.

Protocol a cost zero

El cap del Consell ha destacat la importància estratègica d’aquesta eina, que aporta dades reals que poden ajudar a resoldre problemes de salut pública i de destinar els recursos allà on faça realment falta. A més, ha assenyalat que aquest sistema d’alerta pioner que utilitza el coneixement científic es podria posar a disposició de tot el país.

Fer més fermes les decisions per a recuperar la normalitat

Per al ministre de Ciència, Pedro Duque, aquest estudi liderat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) suposa la transferència del coneixement científic al servei de la ciutadania i és una eina potent per a fer més fermes les decisions durant les fases de recuperació de la normalitat.

A l’eixida de la depuradora, les aigües ja no estan contaminades

El president d’Òmnium ha assegurat que la càrrega genòmica del coronavirus es troba a l’entrada de les depuradores i en els claveguerams, però quan ja ha sigut tractades les aigües residuals, la contaminació i els virus ja han desaparegut.

També et pot interessar