La vacuna frena la mortalitat en l'onada amb rècord d'infeccions
La mitjana diària actual de defuncions cau més de la meitat en comparació amb l'any passat a pesar que la incidència és ara cinc vegades superior
La Comunitat Valenciana ha registrat en els quatre primers dies de 2022 quasi 32.000 contagis per covid-19, més que la suma conjunta dels mesos de setembre (8.784), octubre (5.013) i novembre (17.533). Un volum inèdit en una nova onada que ja s'ha convertit en la pitjor de tota la pandèmia quant a infeccions. L'impacte en el sistema hospitalari, però, no s'ha traslladat amb la mateixa correlació d'altres onades gràcies, fonamentalment, a l'efecte de les vacunes, que han aconseguit esmortir en gran mesura la gravedat dels casos i la mortalitat associada.
Un estudi recent del programa valencià de recerca de la vacuna covid-19 (Provavac), xifrava en percentatges del 92% i el 80%, respectivament la davallada experimentada en les defuncions i hospitalitzacions en el territori si es comparen amb els indicadors dels pics màxims de la tercera onada. Un canvi total d'escenari en a penes un any que permet explicar per què en la situació actual, amb vora cinc vegades més casos positius que a principis de 2021, la xifra mitjana de víctimes mortals per dia és quasi tres vegades inferior.
L'explosió de contagis alimentada per l'expansió de la variant òmicron, la més transmissible fins ara, ha polvoritzat totes les estadístiques. Mai hi havia hagut a la Comunitat Valenciana una quantitat tan gran de persones amb la infecció activa (85.666), ni tan sols en els moments més negres de la tercera onada.
La incidència del virus creix sense fre i això deixa un degoteig constant d'ingressos als hospitals i les unitats de pacients crítics, que en els pitjors casos acaben en mort. Aquest dimarts la Conselleria de Sanitat en va notificar 35 de noves, una xifra elevada que no es veia des de març passat i que evidencia la cara més desagradable de la pandèmia. A data de 4 de gener, la mitjana diària de defuncions en l'última setmana és de setze, més de la meitat de les 39 que hi havia aquest mateix dia però de fa just un any, al 2021, quan començava la tercera onada. Sols que, en comparació amb aleshores, la incidència acumulada actual és cinc vegades superior: 1.692,46 casos per cada 100.000 habitants, davant 322,62.
I en aquella tercera onada el pitjor encara estava per arribar, una vegada superat el pic de contagis a les acaballes de gener. Aleshores, les víctimes mortals es comptaven per centenars i a principis de febrer n'hi havia 96 de mitjana, amb un volum de contagis més semblant a l'actual, però encara inferior.
Les veus expertes creuen que el pic d'aquesta cinquena onada —a Espanya es comptabilitza com la sisena— està cada vegada més prop. Aquesta, almenys, és la impressió que té la cap de la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Clínic de València i presidenta de la Societat Valenciana de Medicina Intensiva, Marisa Blasco, en analitzar els registres de pacients a l'UCI i morts per coronavirus. La mortalitat, tot i que més baixa que en onades anteriors, s'acarnissa sobretot amb la població més feble. Són, fonamentalment, majors i pacients amb patologies prèvies que provoquen que la vacuna siga menys efectiva en ells.
Però el virus també s'aferra a la població no vacunada: "La immensa majoria de gent que ingressa als hospitals i a les UCI és gent no vacunada i això cal saber-ho", remarca la metgessa, que incideix que si hi ha una cosa que ens traurà d'aquesta crisi sanitària "serà la vacunació".