Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

Vacunes intranasals, píndoles i injeccions: les noves possibilitats de la ciència per a fer front a la covid

Els laboratoris treballen per desenvolupar nous tractaments abans que arriben les futures variants de la covid

Les noves vacunes contra la covid podrien ajudar a donar una resposta més ràpida a les noves variants / À Punt NTC

Els contagis de coronavirus tornen a créixer de forma exponencial i les noves variants es desenvolupen, en alguns casos, més ràpid que l'avanç de la investigació. Així i tot, la comunitat científica ha anunciat que aproximadament en sis mesos estarà disponible una nova vacuna intranasal. Aquest medicament té per objectiu neutralitzar el virus abans d'arribar a l'organisme. Luis Enjuanes, químic i viròleg del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha assegurat que "aquesta via és molt més eficaç que altres mètodes".

Fins que es comercialitze, els laboratoris farmacèutics treballen en possibles solucions temporals, com l'adaptació de les vacunes actuals a cada variant. Si bé les investigacions ja arriben tard per a fer front a l'òmicron, un nou fàrmac podria facilitar una resposta més ràpida i eficaç per a les futures mutacions de la covid.

Una altra possibilitat de l'avanç científic són els medicaments per a combatre la malaltia. Aquest divendres l'EMA ha autoritzat la utilització de la píndola de Pfizer, però n'hi ha d'altres que també veuran la llum en els pròxims mesos.

A més, convertir la vacuna en un tractament a nivell mundial és un dels objectius. Adolfo García Sastre, director de l'Institut de Salut Global de Mount Sinai, ha explicat que la vacuna que s'investiga al seu laboratori podria arribar fàcilment als països més empobrits, on la immunització és, de moment, una quimera. És una vacuna barata, a un cost de producció aproximadament d'un euro, fàcil de produir i de conservar.

De moment, l'única via a Europa passa per la tercera dosi i per extremar les mesures de seguretat, higiene i contactes socials.

També et pot interessar