Vora 800 camioners valencians estan bloquejats al canal de la Mànega
Els camions estan autoritzats a entrar al Regne Unit, però no a la inversa, i els transportistes valencians temen no poder eixir-ne després.
Preocupació entre els transportistes valencians després que l'Eurotúnel, que uneix Regne Unit i França per davall del canal de la Mànega, ha suspés l'accés a la terminal de Folkestone, al sud-est anglés, per al trànsit cap al port francés de Calais, per la nova soca més contagiosa de Covid-19 identificada a la Gran Bretanya. Segons la Federació Valenciana d'Empresaris del Transport i la Logística (FVET) vora 800 camioners valencians estan a hores d'ara bloquejats després del tancament del túnel.
Manuel Fernández, portaveu de Transportes Campillo de Paterna, ha destacat en Les notícies del matí que el seu compromís és que els transportistes puguen tornar a casa el dia de Nadal, però les previsions no són optimistes i ja ha avançat les llargues cues que hi ha a l'Eurotúnel. "En aquests moments ja hi ha 40 quilòmetres de cua", ha dit.
Per carretera s'han tancat totes les comunicacions directes entre Anglaterra i França. Així que a hores d'ara es pot anar de França a Anglaterra però no a la inversa. En un principi, els camions sí que estan autoritzats a entrar al Regne Unit, però els conductors temen no poder eixir-ne després.
Després que el govern francés s'ha sumat a la llista de països europeus que restringeixen la mobilitat amb el Regne Unit, un grans nombre de transportistes s'han quedat bloquejats. El tancament entre el Regne Unit i França, els afecta de especialment, ja que es produeix en una setmana que és de les de més faena de l'any per al sector del transport.
L'Eurotúnel ha interromput el servei a la mitjanit i molts països europeus han anat tancant en cascada les fronteres aèries i ferroviàries amb el Regne Unit, almenys durant 48 hores i a l'espera de la resposta coordinada de la Comissió Europea. No és el cas d'Espanya que, de moment, les manté obertes, però ha endurit els controls de les proves PCR als aeroports.
Els transportistes britànics demanen una solució el tancament
L'Associació Britànica de Transportistes per Carretera (RHA) ha demanat als governs del Regne Unit i de França que troben una solució al tancament fronterer establit per les autoritats franceses per la crisi del coronavirus, per a evitar que augmente el temor davant un possible desabastiment de productes. L'RHA assenyala que la cadena de subministrament és "resistent" malgrat el tancament fronterer, però que cal trobar "solucions ràpides" per a reobrir la frontera.
El director executiu de l'RHA, Richard Burnett, ha sol·licitat a l'executiu del primer ministre, Boris Johnson, que facilite als camioners aigua, menjar i instal·lacions sanitàries perquè molts han quedat bloquejats al comtat de Kent, on està el port de Dover. Igual que l'Eurotúnel, la terminal de transbordadors de Dover, al sud-est d'Anglaterra, va comunicar anit que tancava al trànsit per les restriccions imposades a França.
Mentrestant, a Brussel·les ha començat a les onze del matí una reunió d'urgència per a coordinar una resposta a la nova soca de Covid detectada al Regne Unit, molt més contagiosa que l'anterior. Els Vint-i-set posen en marxa el mecanisme de crisi, dissenyat per a les situacions excepcionals. L'objectiu és aïllar el Regne Unit i evitar la propagació d'aquesta nova soca, que tot i que els científics diuen que no és més letal, sí que és altament més contagiosa. De fet, el Regne Unit ha registrat les últimes hores vora 36.000 contagis, més del doble que fa una setmana.