Wuhan revisa la xifra de morts i en suma 1.290, un 50% més de les anunciades
L’economia xinesa registra un descens del 6,8% en el primer trimestre de l’any, la primera caiguda des de 1976.
Les autoritats sanitàries de Wuhan, el focus de la pandèmia de coronavirus, han revisat a l’alça les xifres de la malaltia, i ha registrat 1.290 noves víctimes mortals –el 50% de les anunciades– i 325 nous casos. Amb aquest canvi, les xifres oficials de la capital de la província de Hubei ascendeixen a 50.333 casos positius i 3.869 defuncions.
La Comissió Nacional de Salut admet que el creixent nombre de pacients al principi de l’epidèmia “va desbordar els recursos mèdics”, per la qual cosa justifiquen que alguns pacients van morir en sa casa sense ser tractats als hospitals. “La informació va ser incompleta i hi havia repeticions i errors”, apunten en un comunicat. Així mateix, argumenten que algunes institucions mèdiques no es van vincular a la xarxa d’informació epidèmica i van fallar a informar de les seues dades a temps.
La Xina continua, però, en la setena posició quant als països més afectats per la Covid-19, sempre segons les xifres oficials. La regió que més està patint l’escalada de contagis és Amèrica, amb els Estats Units al capdavant en registrar més de 670.000 casos i 33.000 decessos. El segon és Espanya, molt per davall, amb vora 183.000 persones infectades i 19 morts, seguit d’Itàlia, França i Alemanya. En les últimes hores, el Regne Unit ha superat la barrera psicològica dels 100.000 contagis, a la qual s’acosten cada dia més l’Iran i Turquia. Les xifres globals deixen un fatídic balanç de 2.158.594 casos, dels quals 543.971 s’han recuperat i 145.533 han perdut la vida.
L’economia xinesa cau per primera vegada des de 1976
El Producte Interior Brut (PIB) de la Xina ha registrat un descens del 6,8% en el primer trimestre de l’any, la primera caiguda de l’economia des de 1976. Aquesta xifra reflecteix els seriosos efectes causats per la pandèmia de coronavirus al país, segons ha informat aquest divendres l’Oficina Nacional d’Estadístiques.
La contracció, pitjor a la prevista per diversos analistes, suposa la primera interrupció de l’inèdit creixement que l’economia xinesa ha registrat en les últimes dècades. El PIB va començar a mesurar-se en 1992, però la resta de dades existents fins a aquesta data apunten al fet que no havia entrat en recessió des de feia més de quaranta anys.
El país encara està intentant recuperar-se plenament. L’índex nacional d’activitat de negocis Trivium estima que només el 82,8% de la capacitat econòmica està sent utilitzada actualment respecte als nivells anteriors a la pandèmia. L’equip d’analistes preveu una recuperació en la segona meitat de l’any i el Fons Monetari Internacional pronostica que la Xina evitarà la recessió i creixerà en el conjunt de l’any un 1,2%.
Trump anuncia un pla de “reobertura”
Als Estats Units, el president Donald Trump ha presentat aquest dijous un pla de reobertura econòmica i social “postcoronavirus” per fases, precisament quan els casos de coronavirus en el país s’acosten cada dia més al milió. Actualment, la xifra de contagis augmenta a un ritme de 30.000 diaris i la de morts frega les 2.000 per jornada.
El mandatari ha posat en mans dels governadors la decisió sobre quan adherir-se a un pla de reobertura que consta de tres fases i no té calendari. De fet, ha assegurat que 29 dels 50 estats estan ja en condicions d’iniciar la reobertura en la primera fase, a la qual es pot accedir si els casos de coronavirus han decrescut en un període de 14 dies i els hospitals operen en situació de normalitat.
En aquesta fase les escoles continuen tancades, les visites a les residències d’ancians prohibides, es demana als ciutadans que eviten concentracions de més de 10 persones, es continua incentivant el teletreball i negocis com ara restaurants, gimnasos o cines poden obrir complint normes de distanciament social. En una segona fase, les escoles tornen a obrir, també els bars, s’han d’evitar les concentracions de més de 50 persones, es continua incentivant el teletreball però es poden reprendre els viatges considerats no essencials.
Finalment, s’obrin les visites a residències i hospitals, els centres de treball operen sense restriccions, però negocis com ara bars, restaurants i cinemes haurien de continuar complint normes de distanciament social.