Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA

Com funciona la llei D’Hondt?

Exemples i aplicacions reals de la fórmula electoral que regirà les eleccions autonòmiques i generals del 28A.

Com funciona la llei D’Hondt?

El sistema pel qual es calcula el nombre de diputats al Congrés i a les Corts és la llei D’Hondt. Consisteix a dividir el nombre de vots vàlidament emesos entre la xifra de diputats que hi haja en cada circumscripció. Es consideraran vàlids els vots a candidatures i els vots en blanc. 

Per a obtindre un diputat, en el cas de les eleccions generals, només computaran els resultats de les divisions que superen el 3% del total de vots vàlids per a cada circumscripció. Es consideraran vàlids els vots emesos i els vots en blanc. 

En el cas de les eleccions a les Corts, només es computaran els vots vàlids que superen el 5% del total de vots al conjunt de la Comunitat Valenciana.

Un exemple fictici

Ací hi ha un exemple per a una circumscripció fictícia que atorga 5 diputats en unes eleccions generals. En el gràfic, 6 partits han superat el 3%. S’agafen els vots totals i s'hi apliquen diferents divisions. Obtindrien diputats les 5 xifres més altes. 

Una de les crítiques a la llei D’Hondt és que afavoreix al partit més votat. Segons aquest gràfic, el Partit Groc obtindria dos diputats, mentre que el Blanc, el Verd i el Marró, un diputat cadascun. 

El sistema fa que, amb un 26,6% dels vots, s’obtinga un 40% dels escons, mentre que, amb el 21,3%, tan sols se n'obtinga un. Una diferència de tan sols 8.000 vots (un 5% del total) representa el doble d’escons. 

Vora un 20% dels vots vàlids, la suma entre els partits Negre i Gris, no estarien representats per cap diputat. 

Castelló, un exemple real de les generals del 2016 

La circumscripció de Castelló disposava de 5 diputats en les últimes eleccions generals del 2016. En aquests comicis, hi va haver 303.479 vots vàlids (el còmput dels vots a candidatures i els vots en blanc). El límit per a obtindre un diputat es va situar en 9.104 vots, el 3% del total. Només quatre partits van superar aquesta xifra de vots i van obtenir diputats. 

La llei D’Hondt en les eleccions a les Corts del 2015

Apliquem ara la fórmula D’Hondt als resultats a les Corts de les últimes eleccions del 2015 per a explicar com es van distribuir els 40 diputats de la circumscripció de València. La taula representa la divisió del vot pel nombre màxim de diputats aconseguits per un partit. 

Aquest és el percentatge de vot en cada partit i com es va traduir en percentatge de diputats a la circumscripció de València en les eleccions del 2015. 

Quants vots li costa a cada partit un diputat?

Per a les eleccions a les Corts, tan sols computen el vots vàlids que superen el 5% del total de vots al conjunt de la Comunitat Valenciana. Aquesta és la xifra real que va costar cada diputat als partits amb representació a la circumscripció de València en les últimes eleccions del 2015. 

El límit del 5% 

Per a les eleccions a les Corts, només computen el vots vàlids que superen el 5% del total de vots en el conjunt de la Comunitat Valenciana. En el cas dels passats comicis només cinc candidatures van aconseguir representació a la circumscripció de València. 

La sisena candidatura en vots va ser la coalició Esquerra Unida del País Valencià-Esquerra Republicana del País Valencià- Els Verds: Acord Ciutadà, que  va aconseguir 62.386 vots a la circumscripció de València, 106.917 vots en tota la Comunitat Valenciana (4,38%). La setena, UPyD, va obtindre 14.474 vots a la circumscripció de València, 28.754 a tota la Comunitat Valenciana (1,18%).

En les passades eleccions a les Corts 222.294 vots a candidatures no van obtindre cap representació. La xifra correspon un 9% del total. 

També et pot interessar