Joe Biden, a un pas de ser president
El candidat demòcrata s'acosta als 270 compromissaris que el farien president, i Trump deslegitima el procés electoral.
Després de tres nits sense poder conéixer al guanyador de les eleccions, Joe Biden està a uns pocs vots d'aconseguir els electors necessaris per a ser designat president dels Estats Units. El candidat demòcrata segueix amb 264 delegats en el Col·legi Electoral (encara que alguns mitjans nord-americans qüestionen els 11 d'Arizona i li n’atorguen 253), mentre que el president, Donald Trump, en té 214. Els dos necessiten un mínim de 270 per a guanyar les eleccions.
Els estats que tenen la clau són Geòrgia, Nevada, Arizona, Carolina del Nord i Pennsilvània. Aquest últim és el més important, perquè si Biden confirma els pronòstics i se n'adjudica els 20 delegats, automàticament seria declarat president electe. A Pennsilvània queden per escrutar vora 200.000 vots, la majoria en zones urbanes de majoria demòcrata. Ara per ara els vots per als 20 compromissaris que té assignats l'estat es repartixen així: Biden 49,4%, Trump 49,3%.
A Geòrgia hi ha un empat tècnic a 49,4%, amb Biden per davant amb un marge de poc més de 1.090 vots. En queden poc més de 16.000 per computar. Geòrgia té 16 delegats en el Col·legi Electoral.
Més incerta és la situació a Nevada i Carolina del Nord, amb 6 i 15 delegacions en joc. En tots dos casos els resultats estan prou igualats, però el recompte s'allargarà més dies perquè s'accepten vots per correu fins a la setmana que ve. A Arizona s'espera que aquesta nit se sàpia on van els 11 delegats. A hores d'ara, Biden 50,1%, Trump 48,5%.
L'encara president dels Estats Units, Donald Trump, ha comparegut i ha tornat a dubtar de la legalitat del vot per correu, al qual ha qualificat de "corrupte", i ha insistit a dir que [els demòcrates] "estan intentant robar" les eleccions al Partit Republicà. En un acte a la desesperada, Trump, ha posat en dubte els fonaments de la major democràcia del món, en suscitar dubtes sobre la integritat del sistema electoral, davant una possible derrota en els comicis i mentre prossegueix l'escrutini dels vots: "Saben quants vots necessiten i esperaran fins a trobar aquests vots. Estan trobant paperetes de sobte, i és sorprenent que totes vagen al mateix costat, per als demòcrates".
Trump ha afirmat que hi ha grans poders econòmics i mediàtics que estan intentant arrabassar-li el triomf, i ha assegurat que mentre el Partit Demòcrata ha sigut finançat pels grans mitjans i per Wall Street, els republicans han comptat amb el suport de "grangers, policies i gent del carrer". Trump ha insistit a afirmar durant la seua intervenció que el vot per correu, tal com ell va predir, "seria un procés injust", i que si es compten els "vots legals" el Partit Republicà seria el guanyador de les eleccions. "El vot per correu ha destruït el nostre sistema, és corrupte", ha afirmat Trump, que qüestiona el fet que ciutats com Detroit o Filadèlfia, amb "antecedents de frau en eleccions menors", siguen les encarregades de decidir el guanyador de les presidencials del 3 de novembre.
El mandatari ha augurat que guanyarà "fàcilment" la reelecció, però ha dit que "hi haurà molts litigis" en diversos estats clau, i que alguns d'ells podrien acabar en el Tribunal Suprem dels EUA, de majoria conservadora. Algunes de les principals emissores de televisió dels Estats Units, com ABC, CBS i NBC, van tallar a l'uníson el discurs de Trump, en horari de màxima audiència, mentre que Fox News, la referència informativa del Partit Republicà, desmentia les seues paraules. "No hem vist res que constituïsca un frau o un abús del sistema", deia el corresponsal a la Casa Blanca per a Fox News, John Roberts, en directe des de la mateixa sala de premsa en la qual, uns segons abans, havia parlat el president.
D'altra banda, els Tribunals de Michigan i de Geòrgia rebutjaren aquest dijous les demandes interposades per l'equip de Donald Trump per a detindre el recompte de vots en aquests estats, essencials per a decantar la balança del resultat electoral.