L'ansietat i la sospita fan pujar la incertesa postelectoral als Estats Units

Manifestacions i disturbis entre els qui demanen el recompte de tots els vots i els partidaris de Trump sota el lema 'Atura el robatori'.

Manifestants cremen una bandera dels Estats Units a Portland, Oregon
Manifestants cremen una bandera dels Estats Units a Portland, Oregon / Christian Monterrosa

Dos dies després dels comicis, les protestes s'estenen pels Estats Units en plena incertesa electoral mentre continua el recompte de vots que decidiran la presidència. La incertesa i la sospita contagia els carrers del país, alhora que el president i candidat republicà es proclama vencedor i assegura que li estan intentant robar les eleccions, encara que és Joe Biden qui cada vegada s’acosta més a la victòria. Els seguidors de Donald Trump protesten en diverses ciutats amb crits com "Atura el robatori!" i "Compteu el meu vot", mentre que altres es manifesten contra el president a diferents ciutats per a demanar que es recompten tots els vots.

La tensió que envolta la delicada assignació de delegats en el col·legi electoral, l'òrgan conformat per 538 compromissaris que decideix el guanyador de les conteses a la presidència del país, s'ha traslladat als carrers sota una consigna: "Count every vote" ("Compteu tots els vots"). Un gran nombre de manifestants s'han reunit aquesta passada nit a ciutats com Portland, Oregon, Filadèlfia, Chicago i Nova York. Sense un resultat definitiu, grups d'activistes s'han mobilitzat per a alçar la veu en defensa del vot i mantindre vives les denúncies contra el racisme i la brutalitat policial.

Fins a nou manifestacions convocades per grups de l'esquerra han tingut lloc Nova York, amb lemes com "No deixem que Trump robe les eleccions", per a denunciar els intents del president de frenar l'escrutini de dos estats clau. La Policia de Nova York ha confirmat 20 detinguts per "intentar apropiar-se d'una protesta pacífica fent fogueres i llançant fem i ous a Manhattan".

Centenars de manifestants a Filadèlfia i arrestos a Minneapolis

Diversos centenars de persones s'han manifestat a Filadèlfia, la principal ciutat de Pennsilvània, perquè es respecte el procés democràtic que ha de finalitzar amb el recompte de les paperetes enviades per correu. Amb cartells de "Tots els vots compten", els manifestants han pres diferents punts del centre i s'han congregat també prop d'on membres de la campanya de Trump han explicat en una roda de premsa la seua decisió de demandar a funcionaris electorals de Pennsilvània per no permetre'ls observar la imparcialitat del procés, segons ells "sospitós". A més, els representants de la mateixa campanya han demanat que s’aturara el recompte a Michigan, i que es fera un nou recompte de les paperetes a Wisconsin.

A Minneapolis (Minnesota), diverses persones han sigut arrestades durant una manifestació. Els manifestants han marxat sota lemes com ara "No permeten que Trump robe les eleccions" i "Una victòria de Biden no donarà la llibertat que demanem". La manifestació ha passat per l'autopista enmig d'un ampli desplegament d'agents equipats amb material antidisturbis que han fet diversos arrestos.

Partidaris de Trump clamen: "Atura el robatori!"

Una multitud de partidaris de Donald Trump, alguns armats amb rifles i pistoles i la majoria sense mascareta, s'han reunit davant d'un centre electoral de Maricopa a Arizona després d’estendre’s rumors sense cap fonament que els vots per al president republicà deliberadament no es comptaven. Els manifestants han cridat lemes com "Atura el robatori!" I "Compteu el meu vot", i exigint garanties que el recompte es fa "èticament i legalment". En Facebook s'havien difós rumors que alguns vots de Maricopa no es comptaven perquè els votants usaven bolígrafs Sharpie per a marcar les seues boletes. Els funcionaris electorals locals han insistit que això no era cert.

Una escena pareguda s'ha viscut al centre de Detroit, on els funcionaris electorals ha bloquejat que 30 persones, en la seua majoria republicans, entraren en una sala on s’estaven comptant vots fent afirmacions infundades que el recompte de vots era fraudulent. Unes protestes sota el lema "Stop the Steal" (Atura el robatori), que també s'han repetit al centre electoral del comtat de Clark, a Las Vegas.

I mentrestant Michigan s'ha convertit en el segon estat, després de Wisconsin, on la campanya de reelecció de Trump ha presentat una demanda davant un tribunal per a exigir que s’ature el recompte de vots, els manifestants han eixit al carrer a Ferndale, Brighton, Ann Arbor, Lansing i Grand Rapids. A Detroit, la gran ciutat de Michigan, a les xarxes socials s’informa d'una xicoteta marxa per a aquest dijous.

D'altra banda, en previsió de qualsevol pertorbació de l'orde públic, la governadora d'Oregon, Kate Brown, ha estés fins al divendres la vigència a la ciutat de Portland d'un pla per a evitar actes de violència i garantir-hi el dret a la llibertat d'expressió. Portland va ser escenari fa unes setmanes de marxes organitzades pel grup d'extrema dreta Proud Boys, al qual Trump va demanar al setembre passat que "fera un pas arrere i que estiguera preparat" per a possibles disturbis racials i d’activistes del moviment "Black Lives Matter".

També et pot interessar

stats