'Chafalleiro', 'lambecricas' i 'merdeiro': aprenem insults en gallec amb la tiktoker de #DígochoEu
Podríem fer-ho millor entrevista l'equip del programa de llengua de TVG amb motiu de la participació de Tanxugueiras en el Benidorm Fest
Està el gallec de moda? Podria ser. Encara que el grup gallec Tanxugueiras no va guanyar el Benidorm Fest, el públic del concurs va votar com a millor cançó del festival el seu tema "Terra", cantat en gallec i amb la frase "non hai fronteiras" traduïda al basc, el català, l'asturià i el castellà.
L'expectació que van generar les gallegues va motivar tot Galícia i el programa va arribar a tindre allà un percentatge d'audiència de quasi el 50%. Galícia admirava que una cançó en la seua llengua pròpia podia representar tot Espanya en Eurovisió, el programa de televisió amb més audiència del món. En l'última edició, 183 milions de persones el van mirar des de tots els racons del món. Sense dubte, una oportunitat com poques per a enviar el missatge de les Tanxugueiras: "que nos escoiten berrar coa pandeireta na man" ('que ens senten cridar amb la pandereta a la mà').
Qui no vol aprendre gallec?
Com ben bé sabem en la nostra terra, els idiomes cooficials pateixen habitualment el mal de la diglòssia, el desequilibri entre les llengües de les societats bilingües en què una té una posició de prestigi social o polític superior a l'altra. No obstant això, a vegades traspassa un raig de llum. És impossible saber l'impacte que tindrà tot el que ha passat les últimes setmanes en l'interés per la cultura gallega, dins i fora del seu territori. Però podem trobar un altre exemple esperançador. Es diu #DígochoEu i triomfa en les xarxes.
#DígochoEu és un espai de la TVG, la televisió pública gallega, que va nàixer amb l'objectiu de fomentar la llengua i el seu bon ús. D'una secció breu en l'informatiu, va passar a tindre una personalitat pròpia i ara els seus vídeos són virals en xarxes tan juvenils com Tiktok o Twitch. Un exemple de com actualitzar la divulgació de la llengua i despertar interés entre el públic més jove.
La cara protagonista és Esther Estévez, una periodista que, segons va contar en Podríem fer-ho millor, va arribar un poc de rebot. De sobte, és un dels rostres més coneguts de la televisió gallega i amb els seus vídeos es poden aprendre curiositats lingüístiques, correccions d'espardenyades gallegues o les connexions amb el portugués. L'equip de #DígochoEu va visitar Benidorm per a seguir el recorregut de les Tanxugueiras al festival. Allà van tindre la sort o la desgràcia de coincidir amb Cabrafotuda, l'influencer col·laborador del Podríem fer-ho millor. Queda el testimoni d'aquesta trobada en què, amb molt d'amor, van entaular una conversa amb les paraules que sovint són les primeres que s'aprenen en un nou idioma, els insults.