La Chama i El Pana: els presentadors creats amb intel·ligència artificial per a esquivar la repressió a Veneçuela
Operació Retuit és el nom d’este projecte impulsat per una dotzena de mitjans veneçolans per a informar sense exposar periodistes i editors
Chama i pana, paraules que a Veneçuela s'utilitzen per a parlar d’una xica o d’un amic, són també els noms que han triat una dotzena de mitjans al país llatinoamericà per a batejar dos presentadors de notícies generats amb intel·ligència artificial per a complir una missió: esquivar la repressió del règim de Nicolás Maduro.
“Per si no te n'has adonat, volem dir-te que no som reals”, confessen La Chama i El Pana enmig dels primers vídeos penjats en YouTube i xarxes socials en els que costa uns segons detectar que els gestos i l’expressió facial no corresponen al de dos persones reals. “Vam ser generats per intel·ligència artificial, però els nostres continguts sí que són reals, verificats, de qualitat i creats per periodistes”, asseguren.
Estos avatars hiperrealistes convertits en presentadors són el resultat d’una iniciativa denominada "Operació Retuit" de l'organització Connectas, una plataforma de periodisme d’investigació amb seu a Colòmbia que treballa en xarxa amb col·laboradors i mitjans de diferents països de Llatinoamèrica. Dirigida per Carlos Huertas, que actualment lidera la Iniciativa per al Periodisme d'Investigació de les Amèriques del Centre Internacional de Periodistes (ICFJ), l’organització ha participat en reportatges d’investigació com Els Papers de Panamà i ha rebut reconeixements com el Premi Ortega y Gasset o el Gabriel García Márquez de periodisme.
“Per mesures de seguretat usarem la intel·ligència artificial per a difondre informació d'una dotzena de mitjans independents veneçolans que són part de les iniciatives #VelenzuelaVota i #LaHoraDeVenezuela”, aclareixen El Pana i La Chama en els seus vídeos. A més, hi afegeixen que la iniciativa ha reunit “un centenar de mitjans internacionals de tretze països” per a col·laborar en la redacció i verificació de les informacions que transmeten.
S'ha intentat generar el sentiment que els ciutadans no poden organitzar-se i compartir continguts
Des de la jornada electoral del 28 de juliol i el posterior anunci de victòria per part de Nicolás Maduro, la tensió al país ha crescut als carrers i els organismes internacionals han advertit de continuades violacions a la llibertat d'informació. Les protestes en contra de règim i la posterior repressió estatal han provocat almenys 27 morts i 2.400 arrestos, i les detencions de figures de l'oposició i manifestants. Entre els detinguts, hi hagut deu periodistes, i huit d'ells continuen empresonats per càrrecs que inclouen terrorisme, segons Reporters Sense Fronteres.
En declaracions a Reuters, Carlos Huertas detalla que “s'ha intentat generar el sentiment que els ciutadans no poden organitzar-se i compartir continguts”, raó per la qual s’ha creat l’Operació Retuit en un esforç per “generar de manera estratègica i intel·ligent mecanismes perquè els continguts siguen fàcilment compatibles, atractius i arriben a tots els públics”, ha afegit Huertas.