Núria Jordà, la gandienca que triomfa a les xarxes contant com viu el seu dia a dia amb disfàgia

Amb més de mig milió de seguidors a Tiktok, Jordà ha anunciat el llançament d’un pòdcast de divulgació sobre les malalties rares 

La jove gandienca Núria Jordà / Vídeo: Ana Moure / Fotografia: @nuriajorda01

“Vaig tindre un tumor, tinc disfàgia i tindré un bypass sempre”. Així, sense filtres, es presenta la gandienca Núria Jordà a Tiktok. En març de 2021 la van intervenir d’un paraganglioma caròtide, un tumor hereditari que han patit diversos membres de la seua família, des del seu avi, passant pel seu pare i fins a la seua germana i ella mateixa. La jove, que té més de mig milió de seguidors a Tiktok, ha anunciat el llançament d’un pòdcast de divulgació sobre les malalties rares.

“Els metges ens van avisar que l’operació es podria complicar, però no tant”, assegura. La jove explica que la situació del tumor era crítica i van haver de fer-li un bypass d’urgència. Una operació que havia de durar dues hores es va allargar fins a sis i el temps d’intubació va acabar provocant-li un trastorn de la deglució conegut com a disfàgia. “Al principi vaig pensar que era l’única persona al món que la patia, però vaig descobrir que no. De fet, el meu pare la va patir als 40 anys i es va recuperar al 100%”, afirma. 

Una acció tan simple com beure un got d’aigua no ho és tant per a Núria. La disfàgia li impedeix prendre aliment líquid, per això ha d’espessir l’aigua amb uns productes específics. Tampoc pot menjar qualsevol sòlid, i per això ha de triturar la majoria dels aliments. Uns problemes que milloren gràcies al treball que fa amb la logopeda. 

El que tampoc esperava aquesta jove de 21 anys és que la seua patologia es viralitzara a les xarxes tan ràpidament. Núria ens conta que al setembre, per error, va fer públic un vídeo a Tiktok que anava dirigit només als seus amics on se la veia espessint aigua. Aquest primer clip té actualment més de 10 milions de visualitzacions a la xarxa. 

@nuria.jorda21 Respuesta a @Sarah 🐣 Marta!! ¿lo he hecho bien? jajajaja. Me tengo que ir y no puedo contestar con vídeos pero con comentarios si!! si tenéis dudas podéis preguntar y os respondo🫶🏼💗 #disfagia #espesante #logopeda ♬ sonido original - Nuriaaa💘

“La viralitat va ser brutal”, confessa, ja que en només un dia va sumar més de 50.000 seguidors a Tiktok. “En aquell moment em vaig adonar que podia ensenyar com és el meu dia a dia amb disfàgia, però contat des d’un punt de vista més adolescent, ja que és una patologia més comuna en la gent gran”. Ara, el seu perfil té més de mig milió de seguidors i seguidores. 

A pesar de l’èxit que té a Tiktok, la jove afirma que no vol dedicar-s’hi professionalment, sinó acabar el grau en Magisteri: “Les xarxes m’agraden, però no són la meua vocació. Una vegada feta la divulgació, el treball ja està fet”. 

Un pòdcast per a divulgar les patologies més desconegudes

Amb l’objectiu de continuar visibilitzant les patologies més desconegudes i donar suport a la seua investigació, Núria ha anunciat que llançarà un pòdcast, disponible en plataformes digitals com Youtube o Spotify. Amb el nom d’Espesa2, diu que vol crear un espai on se senten representades totes les persones que s’han sentit diferents per la seua condició. Pel pòdcast passaran cares conegudes com Samantha Gilabert, Noah Higón, Alba Parejo o Alba Palazón, entre altres. 

Si et passa una cosa roïna, has d’intentar gaudir de la vida i veure la felicitat en els xicotets moments

Sobre el seu contingut a les xarxes, la gandienca reconeix que té un gran altaveu per a traure coses positives d’una cosa tan roïna com és la seua patologia. “Quan em van diagnosticar la disfàgia, era difícil estar animada, però tot el meu voltant em recordava que era temporal. Em deien que xicotets passos eren avanços molt grans, i això és el que vull transmetre. Si et passa una cosa roïna, has d’intentar gaudir de la vida i veure la felicitat en els xicotets moments. Sempre has de buscar la cara positiva de les coses que et passen”. 

També et pot interessar

stats