Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

El primer dels shows de Joan Monleon

El 26 de setembre de 1989 era la primera vegada que véiem Joan Monleon pels televisors valencians durant l'emissió en proves de Canal 9

Recordem aquesta primera vegada en què els valencians i les valencianes veien 'El show de Joan Monleon' per la televisió / Imatges d'arxiu
26 de setembre 2021 - 07:00 Actualitzat: 26 de setembre 2023 - 12:27

Fa 34 anys s'iniciava l'emissió en proves de la ràdio televisió pública valenciana. Per primera vegada en la història, els valencians i les valencianes podien veure a casa continguts en valencià des dels seus televisors. Una de les senyes d'identitat dels inicis de Canal 9 va ser El show de Joan Monleon, programa que va tindre espai inclús en l'emissió en proves. Diversos programes pilot, amb públic i tot, s'hi van emetre fins que arribava l'estrena de Canal 9, un 9 d'octubre de 1989.

El 26 de setembre de 1989, véiem per primera vegada l'actor, cantant i presentador Joan Monleon i el seu emblemàtic show. La paella rusa, les vidrioles i les monleonetes, la part en què l'audiència havia d'endevinar d'on era el campanar i altres seccions del programa van seduir ben prompte els espectadors.

Monle, una icona de la cultura valenciana

En 1989, es va convertir en la icona d'una incipient televisió autonòmica –Canal 9– per a acabar sent un fenomen mediàtic i social. La història d'un home del poble, sense altra formació que la mateixa cultura del carrer, la que va viure i va conéixer darrere del taulell de l'orxateria familiar.

L'actor també va ser protagonista accidental i a vegades, a contracorrent, d'alguns dels moments més significatius de la crònica contemporània valenciana. Així, Monleon va viure la València efervescent, Cap i Casal d'un valencianisme reivindicatiu i antifranquista, animada per la cançó i els grups de teatre independent, els grans festivals de música i trobades com a espais de llibertat en els primers anys de la Transició, l'emergència de col·lectius com el moviment gai, la defensa d'una sexualitat lliure i sense discriminacions i les primeres alertes ecologistes, segons recorden les mateixes fonts.

En À Punt tens disponible a la carta un documental que recorda aquesta figura tan estimada pel poble valencià.

També et pot interessar