Un tuit assegura que la paella és originària de França i encén la indignació valenciana
El plat, que expliquen que va nàixer a la Camarga francesa, porta segons els autors un ingredient ben especial: Le Poisson d’Avril.
No és cap secret. Poques coses irriten més algú que ha sigut criat en terres valencianes que la vulneració, siga de paraula o amb xoriço pel mig, de la dignitat, memòria o recepta original de la nostra paella.
Per això no és estrany que la publicació d'un tuit anunciant el descobriment de l'origen francés del benvolgut plat, haja encés la flama de la indignació en un tres i no res. L'autor d'un atreviment tan gran ha sigut el compte La France en Espagne, qui ha assegurat que la troballa l'han feta un equip d'historiadors de la gastronomia. Segons expliquen, la recepta va nàixer fruit d'una casualitat a la regió de la Camarga francesa.
"En l'edat mitjana, els llauradors de la regió preparaven grans plats d'arròs amb carn per a celebracions del poble, com les bodes. Es guardaven llavors paquets d'arròs cru que es tirava als joves a l'eixida de l'església per a la seua bona sort" detalla el fil de Twitter. "Va ser un comerciant francés d'arròs del segle XV, anhelós de noves cultures, qui hauria vorejat la costa fins a València i difós la recepta, a la qual els espanyols van afegir safrà i salsa de tomaca" continua l'explicació.
Però és l'últim dels tuits d'aquest fil el que conté la clau per a entendre d'on prové aquesta hipòtesi inaudita: "I la paella porta... 'poisson d'avril'". Qui conega el calendari festiu del país veí es deu haver adonat que aquest tuit no parla d'un ingredient desconegut de la paella, sinó del Dia dels Innocents —anomenat Le Poisson d'Avril—, que els francesos celebren el dia 1 d'abril.
El fil tanca amb una confessió que sona a bandera blanca davant l'allau de respostes indignades: "Hui és l'1 d'abril, Dia dels Innocents a França! La paella és 100% valenciana, i ens encanta". En poques hores, prop de 2.500 persones ja havien compartit el fil, algunes d'elles ultratjades per l'ofensa, altres, celebrant la broma amb molt d'humor.