30.11.2019 | Construcció, l'altra contaminació de l'aire

Temporada 1 56 min.
tp

Quan parlem de contaminació de l'aire, de segur que a molts els venen al cap els tubs d'escapament. Però la contaminació atmosfèrica no és només cosa del trànsit rodat. Les partícules contaminants també s'originen en la fabricació del ciment i la rajola per als edificis. La construcció d'habitatges, oficines i obres civils és una de les activitats humanes amb major impacte ambiental. A més de ser la responsable del consum de la meitat dels recursos naturals emprats, el sector representa el 40 % de l'energia consumida i el 50 % del total dels residus generats.

El ciment dona forma a bona part de les construccions que ens envolten. Tot i que no ens n'adonem, la seua presència deixa una enorme empremta de carboni, l'indicador per a calcular els gasos que s'acumulen en l'atmosfera, responsables de l'efecte hivernacle. En concret, és la font de vora el 8 % de les emissions globals de diòxid de carboni, el CO2, prou similar al del sector de l'agricultura. O el que és el mateix: si la indústria del ciment fora un país, seria el tercer emissor més gran del món, darrere de la Xina i els Estats Units.

Piquem pedra en el 'Samarucdigital' per a parlar de la construcció, i això implica parar atenció a l'elaboració dels materials. De fet, per cada metre quadrat construït, gastem 2,7 tones de materials. S'estima que un terç procedeixen de productes naturals poc elaborats, com ara arena, grava o asfalt; de minerals metàl·lics i no metàl·lics, de fusta i de productes químics, alguns dels quals poden ser tòxics per a la salut humana i per al medi ambient.

stats