El pol nord magnètic ja no està al mateix lloc

Canvis del pol nord magnètic terrestre obliguen a actualitzar el model per a la navegació.

ESA
ESA

El camp geomagnètic de la Terra és el camp magnètic que va des de l’interior de la Terra cap a l’espai, on es troba amb el vent solar (corrent de partícules carregades que emanen del Sol). Un autèntic escut invisible d’energia ens protegeix de l’excés de radiació solar i és el responsable de fenòmens com ara les aurores boreals.

Un article publicat en la revista científica Nature i esmentat en un informe publicat per l’Agència Espacial Europea (ESA) adverteixen del ràpid desplaçament observat en els últims anys al nord magnètic del nostre planeta.

Font: ESA

Sembla que el nord magnètic, és a dir, el punt al qual apunten les brúixoles, es desplaça a un ritme de 50 i 60 quilòmetres a l’any i això ha obligat els científics a actualitzar el model que mesura amb precisió el moviment del pol nord magnètic. A més, pareix que aquesta tendència continuarà ocorrent en les pròximes dècades a causa de factors geològics i dinàmics que es duen a terme al nucli del nostre planeta, format principalment per ferro.

Això ha fet posar en alerta la comunitat científica, ja que un canvi d’orientació en el camp magnètic pot tindre conseqüències en el nostre dia a dia. En primer lloc, ens deixaria temporalment sense protecció davant de possibles flamerades solars i d’altres fenòmens electromagnètics. A més, el desplaçament del nord magnètic afecta equips elèctrics i activitats humanes, des de l’orientació en la navegació marina i aèria fins a la utilització dels nostres telèfons mòbils i altres dispositius informàtics que utilitzen la geolocalització, com ara el GPS que portem al cotxe. També alguns animals marins i aus també en notarien els efectes.

També et pot interessar

stats