Arriben a la península Ibèrica els núvols que llueixen de nit

Mai s'havien vist tan a prop de l'equador. Què són?

Font: NASA

Què són els núvols noctilucents? Són com els núvols habituals? On estan situats? Quan es poden observar? Es poden contemplar des de la Comunitat Valenciana?

Per què es formen? Per què ara hi ha més que abans i arriben més a prop de l'equador?

Aquest tipus de núvols apareixen abans de l'eixida del Sol o després de la posta, i el seu color és blanc o blau. Com que es veuen ja quasi de nit, reben el nom de núvols que llueixen de nit, núvols noctilucents. Cal recordar que són núvols sense llum pròpia, i el que veiem, com en la resta de núvols, és el reflexe de la radiació solar. No tenen res a veure amb les aurores boreals.

A l'hemisferi nord són habituals a l'estiu i a latituds elevades. I és un tipus de núvol molt difícil de veure a la península Ibèrica, per la latitud on ens trobem.

Els núvols que veiem habitualment estan situats a la troposfera, la capa atmosfèrica situada més a prop de la superfície terrestre, i tots estan situats entre la superfície i els 10 a 15 km d'altura. Els núvols noctilucents es formen entre 60 i 100 km d'altura, a la mesosfera, és per això que també s'anomenen núvols mesosfèrics polars. A la zona on es formen, les temperatures oscil·len entre els -130 °C i -140 °C.

Estan formats per cristalls de gel que condensen sobre les poques partícules que hi ha a aquestes altures, i que actuen com a nuclis de condensació.

La primera vegada que es van descriure va ser el 1885, i en un primer moment es va pensar que el seu origen estava en l'erupció del volcà Krakatoa. Actualment encara no està del tot clara la seua composició i origen, i de fet, hi ha projectes científics dedicats al seu estudi. A més, també es considera que la pols de meteorits poden ser nuclis de condensació per al vapor d'aigua que hi ha a aquestes altures.

Els últims anys s'ha observat un augment de la seua extensió i durada. El dia 14 de juny d'enguany es va batre el rècord d'observació d'aquest tipus de núvols més a prop de l'equador. Les observacions fan pensar que aquesta temporada, que acabem de començar, podrà ser especial pel que fa a la nuvolositat. 

Només hi ha registrades observacions d'aquest tipus de núvols a la Península en tres vegades, entre 2009 i 2012, i aquest cap de setmana s'han observat des de diferents punts peninsulars per diversos observadors, i encara tenim tot l'estiu per davant.

D'una banda es pensa que el cicle solar els afecta, d'altra banda que també la quantitat de metà en les capes baixes pot afectar la seua creació. Altres científics apunten que el nou escenari de calfament de les capes baixes atmosfèriques podria afectar. Ara per ara, són tot especulacions. 

Tot indica que són núvols que no produeixen cap classe d'efecte en la superfície del planeta, ara bé, són un senyal que hi ha canvis a la mesosfera. Ens queda molt per saber d'ells.

De moment, si teniu sort i els podeu veure, disfruteu de la seua observació.

També et pot interessar

stats