Unes boires fora d’època

La massa d’aire càlid que ens afecta aquesta setmana provoca la formació de boires d’advecció

Unes boires fora d’època

En pocs minuts, aquest dimarts 4 de desembre, Benidorm s'ha vist cobert per un banc de boira molt dens. D'aquest mar de núvols només emergien els edificis més alts de la ciutat de la Marina Baixa. Es tracta d'un fenomen que ens ha agafat un poc per sorpresa perquè se sol donar durant la primavera, quan pugen les temperatures, però l'aigua de la mar encara està freda. És precisament per aquesta raó que la massa d'aire que hi ha damunt del mar es refreda i condensa el vapor d'aigua que conté i provoca la formació de les boires costaneres.

Les boires d'advecció, que és com són conegudes aquestes, es formen damunt de la mar i són molt estàtiques, però un lleuger vent les pot fer moure fins a apropar-les a la costa, com ha passat a Benidorm.

Les boires d’advecció tenen un origen i extensió totalment diferent a les boires de radiació, que són les pròpies de l'hivern als fons de les valls.

Durant les nits d'hivern llargues i rases, el sòl perd calor per irradiació. El fet que no hi haja núvols provoca que tota aquesta calor se n'escape. La part inferior de la massa d'aire es refreda pel contacte amb la terra, se satura i es forma la boira, tant típica a les valls dels grans rius peninsulars, com l'Ebre, el Duero o el Tajo i que poden persistir durant setmanes i deixar un ambient gèlid a ciutats com Lleida, Saragossa, Valladolid o Salamanca.

Des de l'1 de desembre estem ja en l'hivern meteorològic o climatològic, però enguany ha començat amb temperatures molt elevades i amb la formació d'un fenomen més típic de quan l'hivern s'allunya que del temps que l'hivern arriba. 

També et pot interessar

stats