Balanç de l’episodi de pluges del 26 al 28 de novembre

Les pluges han estat prou repartides i han afectat més les comarques de l’interior, especialment a la Plana d’Utiel-Requena

Balanç de l’episodi de pluges del 26 al 28 de novembre
Balanç de l’episodi de pluges del 26 al 28 de novembre

Els últims dies de novembre ens van deixar un nou episodi de pluges, en aquest cas amb una distribució més repartida i afectant comarques de l’interior que en l’episodi de principi de mes van quedar més al marge.

Els registres més destacats es van donar a la comarca de la Plana d’Utiel-Requena, especialment als observatoris de la xarxa d’Avamet al municipi de Requena amb 169,4 l/m2 al Rebollar i 154,6 l/m2 a Los Isidros. Altres nuclis de precipitació important es van donar a l’interior sud de Castelló, la zona de la Ribera i les muntanyes d’Alacant.

A continuació, veiem en detall l’evolució de les pluges dia a dia:

Dijous 26

L’episodi va començar amb ruixats que creixien amb força al prelitoral de la meitat nord, descarregaven amb molta intensitat però ràpidament es desplaçaven cap a l’interior, per tant els registres van ser més modestos que l’endemà. Destaquen els 31 l/m2 a l'observatori de les Useres.

Divendres 27

El dia es va despertar amb una línia de tronades a les comarques d’Alacant, amb nuclis intensos de precipitació que es van quedar estacionaris a la comarca de l’Alcoià, amb granissades intenses, precipitacions de fins a 76 l/m2 a Banyeres de Mariola i inundacions locals.

Aquesta inestabilitat es va desplaçar cap al nord, i va reactivar-se principalment a la comarca de la Plana d’Utiel-Requena, amb registres de fins a 51 l/m2 en solament una hora a Los Isidros i un total acumulat de 154,6 l/m2. També destaquen en aquesta comarca els 169,4 l/m2 al Rebollar, al terme municipal de Requena, un registre molt inusual atesa la seua continentalitat.

Una altra línia de tempestes va afectar la ciutat de València, amb molt d’acompanyament elèctric i granís abundant, estenent-se a la resta de l’Horta, el Camp de Túria i els Serrans. Al final del dia s’acumulaven entre 70 i 80 l/m2 en aquestes zones.

A partir de la vesprada, els ruixats es van desplaçar cap al nord, amb registres a l’interior sud de Castelló superiors als 50 l/m2, i, independentment, es va formar un nou nucli de tempestes a la zona de la Ribera, amb un màxim de 96 l/m2 a Alzira.

Dissabte 28

Dissabte la pertorbació ja se’n va anar cap al Mediterrani, el vent va girar a gregal, i els ruixats es van donar principalment al litoral sud del golf de València com sol passar en aquesta situació, amb registres màxims a Sueca amb 66 l/m2 i, 36 l/m2, per exemple a Xàbia. Així tot, les pluges més dèbilment, van seguir acumulant litres en altres zones fins al migdia.

Com inicialment apuntàvem, aquest episodi, tot i tindre una configuració atmosfèrica, en aparença similar al de principi de mes, els resultats han sigut ben diferents. El primer episodi es va caracteritzar per línies de tempestes més estacioàries, mentre que aquest, les tempestes circulaven de sud a nord, és a dir, amb més moviment. La pluja, tot i registrar alguna inundació local, podríem dir que ha caigut amb “més coneixement”. La torrencialitat del primer episodi va ser molt elevada, i en canvi, en aquest la precipitació ha sigut més repartida i va arribar a més comarques. Com sol passar a les nostres comarques, aquestes situacions es comporten de forma molt diferent les unes de les altres.

També et pot interessar

stats