Del blanc al verd a Groenlàndia

La pèrdua de gel a Groenlàndia arriba a màxims durant l'estiu d'enguany.

Del blanc al verd a Groenlàndia

Fa uns dies ja us parlàvem del paper que juga el gel en el sistema climàtic. Hem de recordar que el clima és fruit de la interacció entre l'atmosfera, la hidrosfera, la criosfera i la litosfera, i qualsevol alteració en alguna d'aquestes parts pot provocar un canvi en les condicions climàtiques actuals.un canvi en les condicions climàtiques actuals

Doncs bé, continuen arribant notícies alarmants de Groenlàndia. La missió Oceans Melting Greenland (OMG) de la Nasa, que monitoritza la pèrdua de gel, ha enviat unes imatges aèries on es veu perfectament com es desprén part del gel d'una de les parets de la glacera d'Apusiajik, situada a prop del poble de Kulusuk, a l'est de Groenlàndia. El procés en qüestió es coneix com a ice calving, i és normal que es produïsca durant els mesos d'estiu, però enguany s'està accelerant a un ritme molt preocupant.

La missió de la NASA està estudiant els vincles entre la fusió del gel i el comportament de l'oceà a Groènlandia. I les conclusions són d'allò més pessimistes, ja que

segons l'investigador principal d'aquesta missió, Joshua Willis, el gel d'aquesta zona del planeta "s'està fonent definitivament".

La missió ha instal·lat un gran nombre de sondes al llarg de la costa de Groenlàndia per a mesurar la temperatura i la salinitat de l'aigua del mar. Enguany la pèrdua de gel s'ha accelerat respecte d'anys anteriors com a conseqüència de l'onada de calor del juliol passat.

Caldrà veure quines conseqüències té l'entrada massiva d'aigua dolça, menys densa, en els corrents marins, que transporten la calor des de l'equador fins als pols.  A més a més, cal tindre en compte que una menor superfície gelada també comportarà una pèrdua d'albedo, és a dir, de la capacitat de reflectir els raigs solars que tenen les superfícies clares. Si el gel o la neu es fonen, es reflectirà menys radiació solar i el sistema climàtic absorbirà més calor. És per aquest motiu que en zones càlides s'acostuma a pintar les cases de blanc. 

Es desconeix quin serà el desenllaç final, però qualsevol variació d'una peça pot alterar l'engranatge de tot el sistema climàtic. Per a més informació visita el Twitter de la Nasa. 

També et pot interessar

stats