Per què les comunitats autònomes no poden ampliar l'horari del toc de queda?

Preguntes i respostes sobre en qui recau la competència d'adoptar mesures restrictives contra la Covid-19.

Control policial per a comprovar el compliment de les restriccions de mobilitat nocturna
Control policial per a comprovar el compliment de les restriccions de mobilitat nocturna / Policia Local Alacant

Durant la segona onada del coronavirus, després de l'estiu, i amb l'augment del nombre de contagis, algunes comunitats autònomes van demanar al govern estatal poder decretar un toc de queda, és a dir, restringir la mobilitat nocturna. Una mesura que només es pot implantar si es decreta l'estat d'alarma.

Per aquest motiu, el 25 d'octubre del 2020, el govern espanyol va aprovar el segon decret de l'estat d'alarma, que es va ampliar fins al 9 de maig. L'estat d'alarma permet als governs autonòmics establir el toc de queda, el confinament perimetral i la limitació a sis persones les reunions socials, tant en espais públics com privats. Això sí, amb la condició de comunicar al Ministeri de Sanitat d'adopció de qualsevol d'aquestes mesures i les franges horàries que s'aplicaran.

Ara, en plena tercera onada, algunes comunitats com ara Galícia, Castella i Lleó, Múrcia, Andalusia i el País Basc han demanat ampliar l'horari del toc de queda. Un fet que no és possible actualment, ja que el decret actual només preveu restringir la mobilitat entre les onze de la nit i les sis del matí, encara que cada comunitat pot ampliar o reduir aquest rang en una hora.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, també ha explicat aquest dissabte que el decret actual es manté fins al 9 de maig i que "si cal canviar la franja horària" de l'actual toc de queda, es decidirà amb totes les comunitats en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. De la mateixa manera, ha descartat el confinament domiciliari.

Ara mateix a la Comunitat Valenciana el toc de queda s'estableix entre les 22 i les 6 hores fins al 31 de gener.

Per la seua banda, la Junta de Castella i Lleó ha establit, a partir d'aquest dissabte, el toc de queda a les 20 hores, una mesura que vulnera el reial decret d'estat d'alarma i contra la qual el govern estatal ha recorregut.

Aquesta limitació té algunes excepcions com ara la compra de medicaments, productes sanitaris i altres béns de primera necessitat, l'assistència a centres sanitaris o urgències veterinàries, la faena o altres obligacions institucionals o legals, la cura de les persones dependents, la tornada al domicili habitual o el proveïment de carburant i altres causes de força major.

Qui estableix el confinament perimetral?

Sota el paraigua de l'estat d'alarma, els governs autonòmics poden establir un confinament perimetral per a frenar els contagis. Això és, la prohibició d’entrar a una comunitat autònoma o d’eixir-ne.

La Generalitat ha establit el confinament perimetral de tota la Comunitat Valenciana des del 30 d'octubre. Aquesta restricció que s'ha prorrogat successivament fins al 31 de gener. També es permet a la Conselleria de Sanitat Universal establir el confinament per municipis o per àrees de salut. Ara per ara, hi ha 29 municipis del territori en aquesta situació. Així, si els ajuntaments volen establir el confinament, l’han de sol·licitar a la conselleria.

Quin és el nombre màxim de persones que es poden reunir?

El decret de l'estat d'alarma limita les reunions a un màxim de sis persones, tant en l'àmbit públic com en el privat. Aquest límit es pot reduir, però mai ampliar-lo.

Poden les comunitats autònomes tancar els locals de restauració?

Les comunitats autònomes poden decretar o limitar l'horari dels establiments. El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, on es reuneixen representants del Ministeri de Sanitat i de les conselleries de Sanitat de tots els territoris autonòmics, va consensuar a l'octubre, abans de Nadal, el Pla d'Actuacions de Resposta Coordinada per al control de la transmissió de la Covid-19. Aquest document estableix els nivells d'alerta de transmissió del coronavirus i unes recomanacions sobre les mesures que cal adoptar, amb la possibilitat que cada govern autonòmic les adapte d’acord amb la situació i el context de cada territori.

Segons la normativa actual de la Generalitat, els locals de restauració tenen l'obligació de tancar a les cinc de la vesprada, almenys fins al 31 de gener.

Es pot decretar el confinament domiciliari?

L’actual decret de l’estat d’alarma no preveu el confinament domiciliari. Per tal d’imposar un confinament domiciliari, el govern central hauria d’establir un nou decret d’estat d’alarma en què es regulara aquesta figura.

També et pot interessar

stats