Augmenten les estafes i les notícies falses per xarxes que s’aprofiten del coronavirus

Un missatge del SEPE per a afectats per un ERTO és un frau i tampoc és cert que l’Hospital General necessite mascaretes.

El coronavirus es converteix en ganxo per als ciberlladres que utilitzen aquesta excusa per a estafar la gent.
El coronavirus es converteix en ganxo per als ciberlladres que utilitzen aquesta excusa per a estafar la gent.

El cibercrim no descansa ni en quarantena. Al revés, aprofita la situació per a estafar la gent. L’última “coronaestafa” és el missatge que estan rebent moltes persones en el mòbil o un correu electrònic en què se’ls informa que estan afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i que han de posar les dades personals i bancàries en un enllaç que s’hi adjunta per a poder cobrar l’atur. És un frau i no s’ha de contestar, perquè el Servei Públic d’Ocupació Estatal no demana les dades al treballador afectat per un ERTO, sinó a l’empresa.

El que volen els lladres d’internet és aconseguir les seues dades i contrasenyes per a suplantar la seua identitat i estafar-los. Recorden, no han de respondre a la petició.

Tests de coronavirus a domicili

Però no és l’única “coronoestafa” de la crisi sanitària. Altra que també s’ha conegut en les últimes hores es fa a través d’una telefonada on els lladres aprofiten el pànic que senten algunes persones per a oferir fer-los un test gratuït a domicili i aconseguir entrar en la vivenda per a robar o agredir sexualment la víctima. Desconfien d’aquestes ofertes, apliquen-se allò que “ningú dona duros a quatre pessetes” i acudisquen als canals oficials a preguntar o a informar-se’n.

Les ‘coronamentides’ en xarxes socials

Sembla que el confinament ha aguditzat també la capacitat creativa dels que inventen mentides. La prova està en el mig centenar basades en la Covid-19 que circulen per xarxes i que ha detectat el Ministeri d’Interior. No busquen cap altra cosa més que fer que la gent entre en pànic. Solen ser recomanacions o advertències que provenen de fonts no identificades que alerten sobre el fet, per exemple, que les sabates són portadorers de coronavirus i que s’han de deixar fora de casa. Aquest és una “coronamentida”, però n’hi ha moltíssimes més.

El més recent és la que ha col·lapsat les centraletes de l’Hospital General de València i que està dificultant la gestió de la crisi sanitària actual. Algú ha fet circular que el centre havia demanat mascaretes de busseig de Decathlon per a crear respiradors i la ciutadania s’ha bolcat massivament a ajudar. No és veritat aquesta informació. L’Hospital General agraeix la col·laboració però demana que per favor deixen de telefonar al centre.

Les personalitats i polítics tampoc se salven de les fake news. Si fa poc es deia que el rei s’havia contagiat, ara el que es diu és que Pablo Iglesias i Irene Montero tenen en la porta del seu xalet una UVI mòbil per a atendre’ls. Desconfie de tot el que arribe per whatsapp i busque crear alarma.

Fer gàrgares amb aigua tèbia i vinagre

Tampoc és cert que beure molta aigua o fer gàrgares amb aigua tèbia i sal o vinagre previnga el contagi, o que el papa tinga el coronavirus o que només es podràn comprar dos articles per compra en Mercadona. I també és falsa aquella publicació que advertia que es tancaren les finestres per la nit perquè helicòpters de la Generalitat anaven a fumigar desinfectant per a acabar amb la Covid-19.

Recomanació

Amb aquesta gran quantitat de mentides, desinformacions i intents de frau, la policia i la guàrdia civil recomanen a la ciutadania que s’informe a través de fonts oficials i que no faça cas de suposats avisos del govern o les forces de seguretat si no s’han emés a través dels seus canals oficials.

Què cal fer si detecta una ‘coronoestafa’ o una ‘coronamentida’?

Ací tenen dades de contacte si sospita que volen enganyar-los o vol informació:

-Correu de la Policia Nacional: fraudeinternet@policia.es

-Correu de la Guàrdia Civil: ciberestafas@guardiacivil.org

-Telèfon d’emergències 062

També et pot interessar

stats