El govern d'Espanya, més a prop d'aconseguir la sisena pròrroga de l'estat d'alarma

L'executiu de Sánchez ha pactat l'abstenció amb ERC i el vot a favor amb el PNB.

El president del govern espanyol, durant una intervenció en el ple del Congrés
El president del govern espanyol, durant una intervenció en el ple del Congrés / Europa Press

La sisena pròrroga de l'estat d'alarma està més a prop després dels pactes a què ha arribat el govern espanyol amb Esquerra Republicana de Catalunya i amb el Partit Nacionalista Basc.

Aquest dissabte ha sigut un dia profitós per a l'executiu de Pedro Sánchez, ja que ha aconseguit pactar una abstenció per part d'ERC i el vot a favor del PNB.

L'abstenció de la formació republicana és a canvi de reprendre la taula de negociació amb el govern català i que la Generalitat de Catalunya tinga més marge de decisió per a gestionar la desescalada. El govern central també s'ha compromés que aquesta siga l'última pròrroga de l'estat d'alarma.

Per la seua banda, el PNB ha negociat un vot a favor de la pròrroga a canvi que, a partir de la fase 3, les competències per a gestionar les mesures de desescalada corresponguen exclusivament a la presidència de cada comunitat autònoma.

Quedarien excloses, això si, les mesures vinculades a la llibertat de circulació que excedisquen l'àmbit de la unitat territorial de cada autonomia.

A més, el pacte precisa que, en el cas del País Basc, la unitat territorial serà el conjunt de la comunitat autònoma, i no els territoris.

Amb aquests acords, el govern de coalició està un pas més a prop de poder aprovar la sisena pròrroga, que podria ser l'última segons el pacte amb ERC, després de les dificultats que va patir per a aprovar la cinquena, amb el vot en contra dels republicans i Compromís.

Negociacions amb EH Bildu i Ciutadans

Per a aconseguir assegurar-se els 176 vots a favor necessaris per a aprovar la pròrroga, el president del govern, Pedro Sánchez, ha manifestat aquest diumenge que negociarà tant amb Ciutadans com amb EH Bildu ambdues formacions amb les quals ja va pactar per a dur endavant l'anterior extensió de l'estat d'alarma. Sánchez ha afirmat que l'executiu parlarà "amb tots els grups parlamentaris" que no han rebutjat la seua proposta.

Compromís manté el vot en contra

Precisament el diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha assegurat aquest diumenge en declaracions a la Cadena SER que mantindrà el seu vot en contra per a la sisena pròrroga de l'estat d'alarma perquè el govern s'ha tancat i no vol negociar les seues reivindicacions.

La demanda principal de la formació valencianista és el reconeixement de la situació d'infrafinançament històric de la Comunitat Valenciana a través de fons d'anivellament que ajuden la Generalitat a sufragar matèries com la despesa sanitària, sobretot en la situació de crisi provocada pel coronavirus.

A més, Baldoví ha insistit a demanar que la Comunitat Valenciana cogestione el recentment aprovat ingrés mínim vital, cosa que també ha reclamat la vicepresidenta Mónica Oltra, aquesta setmana fins i tot en basc. Per al diputat de Compromís al Congrés sembla insultant que el ministre Escrivà diga que només el País Basc i Navarra estan preparats per a encarregar-se d'aquesta tramitació.

Torra també votarà en contra

El president de la Generalitat de Catalunya ha comunicat aquest diumenge a través del seu compte de Twitter que traslladarà hui a Pedro Sánchez la seua oposició a la pròrroga de l'estat d'alarma “per respecte” a l'administració catalana i “en defensa de les competències de totes les conselleries del govern”.

“Hui exposaré a Sánchez que per respecte a la institució que represente i en defensa de les competències de totes les conselleries del govern, i especialment de la de Salut, no puc acceptar la pròrroga de l'estat d'alarma que precisament les anul·la i les centralitza”, assegura en el tuit.

Previsiblement ho farà durant la conferència de presidents i presidentes autonòmics amb el president Pedro Sánchez, que tindrà lloc al llarg del matí.

També et pot interessar

stats